ΑΘΗΝΑ
18:15
|
20.04.2024
Εκατομμύρια Γάλλοι συμμετείχαν σήμερα στη 24ωρη απεργία απαντώντας στη νέα απόπειρα του Μακρόν να αυξήσει στα 64 το όριο συνταξιοδότησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να ήταν σήμερα στην Ισπανία, όμως το Προεδρικό Μέγαρο στα Ηλύσια Πεδία «ταρακουνήθηκε» το πρωί από τον απεργιακό «σεισμό» πολλών Ρίχτερ που προκάλεσαν εκατομμύρια Γάλλοι εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε απεργίες, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Παρίσι και δεκάδες άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τη νέα απόπειρα αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, κατά δύο χρόνια (στα 64 από τα 62).

Ωστόσο, η προσπάθεια της πρωθυπουργού Ελιζαμπέθ Μπορν για συνταξιοδότηση στα 64 αντί στα 62 συναντά μεγάλες δυσκολίες καθώς κατάφερε με την κίνηση αυτή, για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια, να ενώσει οκτώ συνδικάτα που κατέβηκαν στους δρόμους ενωμένα.

Σύμφωνα  με εκπροσώπους συνδικάτων, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στις κινητοποιήσεις φτάνει ή και ξεπερνά τα επίπεδα των μεγάλων διαδηλώσεων του 2019.

Νέκρωσαν έτσι σε όλη τη χώρα τα περισσότερα καταστήματα, δημόσιες συγκοινωνίες, λιμάνια, σχολεία, τομείς και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

Εικόνα

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης πως δεν μπορεί να αντέξει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας δίχως αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης δεν έπεισαν τους εργαζόμενους που αντέτειναν άλλα όπως αύξηση της (πενιχρής) φορολόγησης των πλουσίων  και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από τη μεριά των εργοδοτών.

Τα στοιχεία γαλλικών ΜΜΕ αναφέρουν μεγάλη συμμετοχή σε όλες τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όπως στη Λυών όπου μαζεύτηκαν πάνω από 38.000 άτομα, στην Τουλούζη (πάνω από 36.000 απεργοί) στη Νάντη όπου διαδήλωσαν πάνω από 25.000 άλλοι, στο Μονπελιέ, (πάνω από 15.000 άτομα), στο Περπινιάν και στην Ορλεάνη (πάνω από 12.000).

Πληροφορίες από συνδικάτα αναφέρουν πως σήμερα συμμετείχε στην απεργία το 70% των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 65% των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας.

Εκπρόσωπος της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης στη Γαλλία, CFDT, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι τόνισε πως το πρόβλημα με το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία μπορεί να λυθεί διαφορετικά μέσω φορολογίας αντί να εξαναγκαστούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα.

«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δουλεύουν για να καλύψουν τα δημόσια ελλείμματα του προϋπολογισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά προτείνοντας  και αυτός την αύξησης της φορολογίας πανίσχυρων επιχειρήσεων και δισεκατομμυριούχων.

Εκπρόσωποι και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων αναμένεται αργότερα απόψε ή τις επόμενες μέρες να ανακοινώσουν συνέχιση των κινητοποιήσεων ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει. Δεν έλειψαν δε κάποιες συγκρίσεις της αντεργατικής πολιτικής του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με εκείνες της Συντηρητικής πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκκενώθηκε αεροδρόμιο της Δανίας λόγω απειλής για βόμβα

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα