ΑΘΗΝΑ
21:18
|
18.05.2024
Το γερμανικό κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα τη γενοκτονία χιλιάδων Γιαζίντι του Ιράκ λόγω των μαζικών εκτελέσεων και βασανιστηρίων που υπέστησαν από το Ισλαμικό Κράτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την γενοκτονία χιλιάδων Γιαζίντι του Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος το 2014 αναγνώρισε σήμερα η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή, ζητώντας διεθνή παράλληλα μέτρα για  την παροχή βοήθειας στη συγκεκριμένη θρησκευτική μειονότητα, που υπέφερε όσο λίγες κατά την ολιγόχρονη κυριαρχία των τζιχαντιστών στη χώρα.

Η απόφαση ψηφίστηκε από τους βουλευτές του κεντροαριστερού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων αλλά και βουλευτών συντηρητικών κομμάτων.

Στο κείμενο του ψηφίσματος επισημαίνεται πως η γερμανική βουλή αναγνωρίζει «τα εγκλήματα κατά της κοινότητας των Γιαζίντι  μετά τις νομικές αξιολογήσεις ερευνητών του ΟΗΕ» στο φόντο ανάλογων αποφάσεων που ήραν τα τελευταία χρόνια και άλλες χώρες (Αυστραλία, Βέλγιο, Ολλανδία).

Καταδικάζονται επίσης απερίφραστα «οι απερίγραπτες ωμότητες και η τυραννική αδικία» των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε βάρος των Γιαζίντι με την επισήμανση πως επιδίωκαν τον αφανισμό τους.

Απευθύνεται έκκληση προς τα γερμανικά δικαστήρια να συνεχίσουν τις διώξεις κατά υπόπτων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκλήματα κατά των Γιαζίντι και προς την κυβέρνηση του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς να αυξήσει την οικονομική υποστήριξη των θυμάτων της γενοκτονίας των Γιαζίντι στο Ιράκ και την δημιουργία ενός κέντρου τεκμηρίωσης των εγκλημάτων σε βάρος των Γιαζίντι ώστε να ασκηθούν παράλληλα πιέσεις και στην ιρακινή κυβέρνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Ποιοι είναι οι Γιαζίντι

Οι Γιαζίντι ή Γεζίντι είναι κουρδόφωνος πληθυσμός  και  μία εθνοθρησκευτική κοινότητα του Ιράκ με ινδο-ιρανικές ρίζες. Ζουν κυρίως στην επαρχία Νινευή του βορείου Ιράκ, αλλά και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής (Αρμενία, Τουρκία, Συρία).

Η θρησκεία τους, ο Γιαζιντισμός, αποτελεί κλάδο του Γιαζντανισμού και θεωρείται θεολογικό σύμπλεγμα τοπικών κουρδικών πίστεων, που περιέχει επίσης ζωροαστρικά στοιχεία και τμήματα του ισλαμικού σουφικού δόγματος, το οποίο εισήχθη στην περιοχή από τον σεΐχη Αντί ιμπν Μουσαφίρ το 12ο αιώνα μ.Χ.

Οι Γιαζίντι πιστεύουν στον Θεό ως δημιουργό του κόσμου, τον οποίο έθεσε υπό τη φροντίδα επτά θεϊκών υπάρξεων ή αγγέλων, ο αρχηγός των οποίων είναι ο Μελέκ Τάους, ο «άγγελος Παγώνι» όπως ονομάζεται.

Κατά την επέλασή τους στο Ιράκ το 2014 οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας. Απήγαγαν χιλιάδες γυναικόπαιδα των Γιαζίντι που κακοποίησαν σεξουαλικά πουλώντας τα στη συνέχεια για σκλάβους. Τα αγόρια άνω των επτά ετών εκπαιδεύτηκαν να αναλάβουν ρόλο στρατιώτη. Χιλιάδες Γιαζίντι βασανίστηκαν και πέθαναν στα χέρια των τζιχαντιστών, που δεν ήταν μόνον Ιρακινοί αλλά και Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Κινέζοι Ουιγούροι.

Το 2018 η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ τιμήθηκε μαζί με τον Κογκολέζο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε, με το Νόμπελ Ειρήνης 2018 για τις προσπάθειές τους κατά της χρήσης της σεξουαλικής βίας ως πολεμικού όπλου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα