ΑΘΗΝΑ
09:43
|
25.04.2024
Το ψήφισμα προτείνει «την ίδρυση δικαστηρίου για το έγκλημα της επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Το ψήφισμα προτείνει «την ίδρυση δικαστηρίου για το έγκλημα της επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας». Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 472 βουλευτές, ενώ 19 καταψήφισαν και 33 απείχαν.

Τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτικά.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τους προηγούμενους μήνες, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν την επιθυμία να κατασχεθούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, που έχουν παγώσει ως μέρος των κυρώσεων και να χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθεί η Ουκρανία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, καθώς στα περισσότερα κράτη της Ε.Ε. η κατάσχεση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων είναι νομικά δυνατή μόνο όταν υπάρχει ποινική καταδίκη.

Τον Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε επίσης τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου. «Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε τότε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάνεν.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Εμινέ Τζαπάροβα είπε στα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα ότι το Κίεβο σχεδιάζει να υποβάλει σχετικό ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αργότερα μέσα στο έτος. Στις 17 Ιανουαρίου, η φον ντερ Λάιεν τάχθηκε ξανά υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Η έκκληση για σύσταση ενός νέου δικαστηρίου γίνεται παρά το γεγονός ότι ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, είπε ότι το δικαστήριό του είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «θεωρεί ότι η ίδρυση του ειδικού δικαστηρίου θα συμπληρώσει τις ερευνητικές προσπάθειες του ΔΠΔ και του εισαγγελέα του, καθώς θα επικεντρωθεί σε εικαζόμενη γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία».

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει υπογραμμίσει ότι η σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, που πρόσκειται στη μία πλευρά της σύγκρουσης και αποβλέπει σαφώς στην κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων, δεν έχει καμία νομιμοποίηση. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει χαρακτηρίσει την πρόταση ως ένδειξη «νομικού μηδενισμού».

«Η τρέχουσα προσπάθεια των δυτικών χωρών να δημιουργήσουν έναν οιονεί δικαστικό μηχανισμό είναι άνευ προηγουμένου ένδειξη νομικού μηδενισμού και αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της πρακτικής των δύο μέτρων και σταθμών από τη Δύση», έγραψε το ρωσικό υπ. Εξ. σε δήλωση, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του τον Δεκέμβριο, προσθέτοντας ότι «μια τέτοια κλίκα δεν θα έχει ποτέ δικαιοδοσία» στη Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Μετά τις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα