ΑΘΗΝΑ
00:42
|
03.05.2024
Έχουν δεσμευτεί έως τώρα 7,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των κυρώσεων, αλλά η νομοθεσία δεν επιτρέπει την απαλλοτρίωσή τους ώστε να διατεθούν για την ανοικοδόμηση…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην συζήτηση που έγινε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός Νταβός για την απαλλοτρίωση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αναφέρεται σε συνέντευξή του στην «Tages-Anzeiger» που δημοσιεύθηκε σήμερα, Παρασκευή, ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ινιάτσιο Κασίς.

Η Ελβετία, στην οποία έχουν δεσμευτεί έως τώρα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των κυρώσεων που ενέκρινε η Ε.Ε. για τη Ρωσία, βρίσκεται υπό πίεση, αναφέρει ο Ελβετός αξιωματούχος.

«Υπάρχει ήδη διεθνής πίεση για συμμετοχή όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελβετίας», αναφέρει, προσθέτοντας όμως ότι σύμφωνα με την ισχύουσα στη χώρα νομοθεσία κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν.

«Δεν μπορούμε απλά να παίρνουμε χρήματα που δεν μας ανήκουν γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι ηθικά σωστό», εξηγεί, ξεκαθαρίζοντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτούνται διεθνείς και εθνικές προσαρμογές της νομοθεσίας, που στην Ελβετία μπορεί και να σημαίνουν ότι απαιτείται δημοψήφισμα.

Προσθέτει δε, ότι κάτι τέτοιο θα θέσει υπό αμφισβήτηση ένα καθεστώς που έως τώρα πρόβλαε την Ελβετία ως «ασφαλές οικονομικό καταφύγιο», ενώ επεσήμανε ότι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία εδραιώνεται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επομένως τίθεται στο ίδιο επίπεδο με την ελευθερία της έκφρασης.

«Θεωρητικά, μπορείς να ανατρέψεις και τα δύο, αλλά πρέπει να σκεφτείς πώς να το κάνεις», κατέληξε, μιλώντας για το έργο της ομάδας εργασίας «Freeze and Seize» που έχει συσταθεί από την Ε.Ε., προκειμένου να εξετάσει τρόπους για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα