ΑΘΗΝΑ
12:48
|
24.04.2024
Έχει αρχίσει και ενοχλεί πολύ τις ΗΠΑ η παρουσία της Wagner στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και άλλες αφρικανικές χώρες. Τους παίρνει τις "δουλειές".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μοτίβα δράσης που χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν μέρος των παράνομων δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν σε αναπτυσσόμενες χώρες αναγνωρίζει το Politico στη ρωσική μισθοφορική εταιρία «Wagner Group» που έχει «κλέψει» δουλειές από τους στρατούς ΗΠΑ και Γαλλίας στην Αφρική, που μόστραραν για χρόνια πως έκαναν «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», με χαρακτηριστικότερες τις περιπτώσεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Μάλι.

A miner.

Το Politico, λοιπόν, επικαλούμενο ένα «τηλεγράφημα από τις ΗΠΑ» υπαινισσόμενο αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και έναν «Δυτικό αξιωματούχο» υποστηρίζει πως η ρωσική μισθοφορική εταιρία που δρα κυρίως σε χώρες της Αφρικής με πρόσκληση συνήθως των εκεί κυβερνήσεων, χρηματοδοτεί μέρος των επιχειρήσεων και της αγοράς νέων όπλων, πυρομαχικών και μισθοφόρων από την εκμετάλλευση ορυχείων στην Αφρική. Δίχως να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία το  Politico  ισχυρίζεται πως η Wagner Group όχι μόνον έχει πρόσβαση και εκμεταλλεύεται το χρυσωρυχείο Ndassima που βρίσκεται στην επαρχία Ουάκα στην «καρδιά» της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας αλλά και βγάζει από αυτό κέρδη ενός δις. δολαρίων…

Οι “κακοί” μισθοφόροι και οι “καλοί αντάρτες”

Το χρυσωρυχείο Ndassima στο οποίο φέρεται πως έχει δικαιώματα η καναδέζικη εταιρία χρυσού Axmin, βρισκόταν επί εννιά χρόνια στα χέρια των αντικυβερνητικών ενόπλων οργανώσεων FPRC και UPC που ουσιαστικά κυβερνούσαν τις περιοχές με δικό τους στρατό, αστυνομία και διοικητικές δομές (σαν «κράτος εν κράτει»).

Ως τότε, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα από την εκμετάλλευση ορυχείων διαμαντιών και χρυσού από τις δύο βασικές ένοπλες οργανώσεις της περιοχής. Ωστόσο, οι ΗΠΑ «συννέφιασαν» το Φλεβάρη του 2021 όταν ο στρατός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας σε συνεργασία με τη μισθοφορική εταιρία Wagner κατάφεραν να ανακαταλάβουν το χρυσωρυχείο Ντασίμα μετά από εννιά χρόνια και να το θέσουν έκτοτε υπό τον έλεγχό τους…

Dead reporters were digging into Vladimir Putin and the Ndassima gold mine  | World | The Times

Το Politico βέβαια δεν λέει λέξη για όλα αυτά. Προτιμά να επαναλαμβάνει ότι «η Wagner Group ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Γεβγένι Πριγκοζίν και εμπλέκεται σε παραστρατιωτικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και έχει γίνει εντεινόμενα ενεργή στις πρώτες γραμμές των μετώπων της Ουκρανίας». Για να έχει «τα νώτα» του καλυμμένα διευκρινίζει από την άλλη πως «το Κρεμλίνο αρνείται οποιοδήποτε επίσημο σύνδεσμο με την Wagner».

Μετά αναφέρεται στην δραστηριοποίηση της ρωσικής μισθοφορικής εταιρίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2018, σημειώνοντας πως δημιούργησε «ένα πολιτιστικό κέντρο και αρκετά άλλα έργα που δημιούργησαν αίσθηση καθώς εξασφάλισαν τα ορυχεία, συμπεριλαμβανομένου του χρυσωρυχείου Ντασίμα που βρίσκεται κοντά στην πόλη Μπαμπάρι, στο κέντρο της χώρας. «Έκτοτε η Wagner έχει εξελίξει το ορυχείο σε ένα τεράστιο σύμπλεγμα» με οκτώ ζώνες παραγωγής σε διάφορα στάδια. Κατά τις αμερικανικές «πηγές» του Politico,  ο χώρος του ορυχείου έχει κατασκευαστεί και επεκταθεί «για μακροπρόθεσμη εκμετάλλευση και έχει ενισχυθεί με γέφυρες και αντιαεροπορικά συστήματα σε σημεία-κλειδιά»…

Στο σημείο αυτό ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται την Κατρίνα Ντόξι του προγράμματος «Transnational Threats Project» της δεξαμενής σκέψης της Ουάσιγκτον «Center for Strategic and International Studies» (σ.σ.«Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών», το διαβόητο csis.org που έχει αναμειχθεί και στηρίξει διάφορες ένοπλες επεμβάσεις των ΗΠΑ (μεταξύ των οποίων και εκείνες στην πρώην Γιουγκοσλαβία) .

Η Ντόξι ερμηνεύει την ενίσχυση του σημαντικού χρυσωρυχείου (για την αύξηση των κρατικών εσόδων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας) σαν «μακροπρόθεσμα σχέδια που δείχνουν πως έχουν ««ενσωματωθεί» (οι μισθοφόροι της Wagner Group) με τον «στρατό της χώρας και τον βαθμό της εξάρτησης που έχει από αυτούς η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας»…

Αφού αναφέρει πως το «Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας» των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στη συνέχεια ο ρεπόρτερ επικαλείται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να προσθέσει πως σε δήλωση που του στάλθηκε, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, αναφέρεται πως οι ΗΠΑ «επιδιώκουν διάφορους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις παράνομες διεθνοτικές  δραστηριότητες» της ρωσικής εταιρίας, όπως «κυρώσεις στον Πριγκοζίν και στο δίκτυο της Wagner».

Χτες, πάντως, η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών είχε αναφερθεί στις προσπάθειες των ΗΠΑ να «παρέμβουν» στην Αφρική για να διακόψουν ή να περιορίσουν τις σχέσεις αφρικανικών χωρών με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων με διάφορες κυρώσεις, τονίζοντας πως αυτές οι ενέργειες της Ουάσιγκτον «συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκθεση για ρατσιστική βία εκθέτει την κυβέρνηση: Από τη ρητορική μίσους στις επιθέσεις

Ξύλο μέσα στη Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο

Φλέσσα: Τα παιδιά στα Τέμπη τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί

Για να μην κλείσει, το «Αλεξάνδρα», το τελευταίο σινεμά της Καλλιθέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα