ΑΘΗΝΑ
06:40
|
03.10.2023
Κλιμάκωση της καταπίεσης των εθνικά Ούγγρων στην Υπερκαρπαθία της Ουκρανίας καταγγέλλουν τοπικά μέσα αλλά και η ουγγρική κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλιμάκωση της καταπίεσης των εθνικά Ούγγρων στην Υπερκαρπαθία της Ουκρανίας, καταγγέλλουν τοπικά μέσα, αλλά και η ουγγρική κυβέρνηση.

Η ουκρανική αστυνομία φέρεται να αφαίρεσε σημαίες από ουγγρικές εγκαταστάσεις στους οικισμούς Φορνός και Ντερτσέν, δύο χωριά με πλειοψηφία Ούγγρων στην περιοχή Μουκάτσεβο.

«Σύμφωνα με τους ντόπιους, αστυνομικοί πήγαν στο χωριό κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατέβασαν τις σημαίες, τις δίπλωσαν και τις τοποθέτησαν μπροστά από την είσοδο του κοινοτικού κέντρου», δήλωσε ο Γκιόργκι Ντούντα, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Kárpáti Igaz Szó. Επιπλέον, αφαιρέθηκαν οι ουγγρικές πινακίδες της ακαδημίας ποδοσφαίρου στο Ντερτσέν. Το ουγγρικό κράτος είχε συνεισφέρει περισσότερα από 2,5 δισ. φιορίνια (2,3 εκατομμύρια ευρώ) στην κατασκευή της εν λόγω αθλητικής ακαδημίας το 2020.

Παράλληλα, απολύθηκε ο διευθυντής του ουγγρικού γυμνασίου στο Μουκάτσεβο, ο οποίος υπηρετούσε σε αυτή τη θέση για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Ο Υπερκαρπαθικός Ουγγρικός Πολιτιστικός Σύλλογος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόλυση του Ιστβάν Σινκ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της παράταξης του Κόμματος των Ούγγρων της Ουκρανίας (KMKSZ) στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μουκάτσεβο, δηλώνοντας ότι η απομάκρυνσή του δεν ευνοεί την ομαλή λειτουργία του ουγγρικού σχολείου και του ειρηνική συνύπαρξη των εθνοτήτων.


Σύμφωνα με το Kárpátalja.net, για την υποστολή των σημαιών, η αστυνομία επικαλέστηκε ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο, από εδώ και στο εξής, καμία άλλη σημαία εκτός από την ουκρανική δεν επιτρέπεται να αναρτάται σε δημόσια κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του μέσου, το συμβούλιο της περιφέρειας Μουκάτσεβο δεν εξέδωσε τέτοιο διάταγμα, ενώ επισημαίνεται ότι η ουκρανική νομοθεσία δεν έχει ακόμη απαγορεύσει τη χρήση εθνικών συμβόλων, ειδικά αφού οι ουγγρικοί οικισμοί της Υπερκαρπαθίας δεν φέρουν την επίσημη σημαία του ουγγρικού κράτους, αλλά την ουγγρική τρίχρωμη.


Σύμφωνα με το Hungary Today, σε αρκετές περιπτώσεις σε άλλες περιοχές της Υπερκαρπαθίας, οι αρχές απέτρεψαν την καταστροφή ουγγρικών συμβόλων και επιγραφών, αλλά στην περιοχή Μουκάτσεβο αυτές οι ενέργειες διατάχθηκαν από αξιωματούχους που σχετίζονται με τον Ουκρανό βουλευτή Βίκτορ Μπαλόχα και τον γιο του, Αντρίι Μπαλόχα, δήμαρχο στο Μουκάτσεβο.


«Καλούμε τις τοπικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά των Ούγγρων», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Τον Οκτώβριο, η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Μουκάτσεβο αφαίρεσε το άγαλμα του πουλιού Τουρούλ, ενός ουγγρικού μυθικού συμβόλου, από τον προμαχώνα του κάστρου της πόλης, αντικαθιστώντας το με το ουκρανικό οικόσημο. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ουγγρικού Κοινοβουλίου καταδίκασε τότε την ενέργεια και κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση να αποστασιοποιηθεί από αυτή την πράξη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το TASS, ο επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Γκέργκελι Γκούλιας, δήλωσε πως η Ουγγαρία δεν σχεδιάζει να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία και να τα μεταφέρει μέσω του εδάφους της από άλλες χώρες, καθοδηγούμενη όχι μόνο από τα συμφέροντα της δικής της ασφάλειας, αλλά και από την ασφάλεια των Ούγγρων στην Υπερκαρπαθία.

«Η Ουγγαρία αντιμετωπίζει μια ειδική γεωπολιτική κατάσταση, η οποία είναι ότι μπορούμε να μεταφέρουμε όπλα [στην Ουκρανία] μόνο μέσω της Υπερκαρπαθίας, και επομένως δεν συμμετέχουμε στις παραδόσεις. Αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία των εκατοντάδων χιλιάδων Ούγγρων που ζουν εκεί», σημείωσε ο Γκούλιας.

Σχολιάζοντας πιθανές παραδόσεις βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο από άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard, σημείωσε ότι «όλοι, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής κυβέρνησης, θέλουν να αποφύγουν έναν παγκόσμιο πόλεμο, αλλά η ουγγρική κυβέρνηση πάντα προειδοποιούσε για την πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης» στην Ουκρανία, αν και σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ηθική βάση των παραδόσεων όπλων επειδή η Ουκρανία είναι μια χώρα που δέχεται επίθεση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από μαθήτρια γυμνασίου, μητέρα στα 13

Για χίλιες έκαναν οι 100 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, λέει ο Μητσοτάκης

Πειρατές στον όρμο του Σαν Φρανσίσκο

Χωρίς προηγούμενο η μεταναστευτική κρίση, λέει η Μελόνι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα