«Πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι με τη Ρωσία. Τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτά και κάποια στιγμή θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών» τόνισε σήμερα σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Τζούλια Τσάτερλι του CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία.
Ωστόσο, στη συνέχεια τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των στρατιωτικών εξοπλισμών της Ουκρανίας με πρόσχημα να μπορέσουν «να διαπραγματευτούν την ειρήνη με τους όρους τους».
Αυξάνοντας την απόσταση από τη Μόσχα ο Μητσοτάκης πρόσθεσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία «είναι μια πρόκληση από μια μεγάλη δύναμη (σ.σ. τη Ρωσία), για να επιβάλει τις αυτοκρατορικές της φαντασιώσεις».
Ερωτηθείς για την «πράσινη» ενεργειακή της κυβέρνησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «σήμερα στην Ελλάδα ο χειμώνας είναι ήπιος και παράγουμε ένα μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μάθαμε ότι πρέπει να επενδύσουμε στις ΑΠΕ». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο εργοστάσιο ηλεκτροδότησης, που θα μπορεί να υποστηρίξει και υδρογόνο, τονίζοντας πως επιθυμία της κυβέρνησής του είναι η χώρα να είναι ταυτόχρονα «εξαγωγός και ενέργειας και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τους Βαλκάνιους φίλους μας».
Στη συνέχεια υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του υποστηρίζοντας πως ήταν «επιτυχημένη» και πως μολονότι αυξήθηκε το χρέος της χώρας, οι ξένοι επενδυτές δεν αντέδρασαν «γιατί κατάλαβαν πως ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός».
Ακολούθως προέβλεψε πως το 2023 δεν θα είναι χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα εκτιμώντας πως η ανάπτυξη «θα είναι κοντά στο 2% φέτος».
Όταν ρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να ψηφιστεί το κόμμα του εκ νέου από τον ελληνικό λαό ο Μητσοτάκης επικαλέστηκε ως επιχειρήματα την τήρηση βασικών προεκλογικών υποσχέσεων, την υποτιθέμενη μείωση των φόρων και της ανεργίας, την «εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων».
Πρωινές συναντήσεις
Το πρωί, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Φίλιπ Χίλντεμπραντ, αντιπρόεδρο του κερδοσκοπικού χρηματοπιστωτικού οργανισμού, BlackRock, με χαρτοφυλάκιο που πλησιάζει τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η Ελλάδα είναι «η οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη», ανέφερε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Hildebrand καθώς τον υποδεχόταν ο πρωθυπουργός. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκαν η ανθεκτικότητα και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, η έμφαση που δίνει τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και οι παγκόσμιες προκλήσεις που απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και επίτιμο Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Λώρενς Σάμερς.Έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις επιπτώσεις των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων, τις πολιτικές που μπορούν να αμβλύνουν τις συνέπειές τους και για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας στο περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την πανδημία, με δεδομένες τις επιταγές της σύγχρονης τεχνολογίας.