ΑΘΗΝΑ
01:13
|
03.05.2024
Θα διέπραττε παράβαση καθήκοντος, αν δεν ενημέρωνε το Κοινοβούλιο στο οποίο λογοδοτεί, υποστηρίζει ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διευκρινιστική επιστολή, σχετικά με το αίτημά του να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να την ενημερώσει για τις έρευνες σε παρόχους σχετικά με τις τηλεφωνικές γραμμές που φέρεται να παρακολουθούσε η ΕΥΠ, έστειλε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε από τη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής ότι «η επιτροπή καλεί, δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος» και την κυβερνητική άρνηση, ο κ. Ράμμος, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Αθανάσιο Μπούρα, την οποία κοινοποιεί και στον κ. Τασούλα, αναφέρει:

Το αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το υπέβαλα υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Αρχής και με βάση το άρθρο 8 παρ.6 του προσφάτως ψηφισθέντος και τεθέντος σε ισχύ νόμου 5002/2022. Ως γνωστόν στην εν λόγω διάταξη με την οποία καθιερώνεται ατομική αρμοδιότητα του Προέδρου της ΑΔΑΕ ορίζεται ότι “6. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης”. Ούτε ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 43Α, ούτε ο οργανικός νόμος περί ΑΔΑΕ (ο νόμος 3115/2003) ορίζουν κάτι το διαφορετικό επί του θέματος αυτού. Εξ άλλου, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, έχων πλήρη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία εκ του νόμου 3051/2002 οφείλει προς εκτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος το οποίο του ανέθεσε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να ενημερώνει το Κοινοβούλιο, στο οποίο λογοδοτεί τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχή, για οποιοδήποτε ζήτημα ανάγεται στις αρμοδιότητες της Αρχής. Μη πράττων αυτό διαπράττει παράβαση καθήκοντος.

Το επίμαχο αίτημα τέθηκε, αυτονοήτως, υπό την τελική δική σας κρίση. Ουδέποτε ισχυρίστηκα ή άφησα να εννοηθεί ότι θεωρώ ότι το αίτημα μου αυτό δεσμεύει τα όργανα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Το γεγονός ότι δεν εξειδίκευσα τα θέματα για τα οποία επιθυμώ να ενημερώσω την Επιτροπή σας, οφείλεται στη μέριμνά μου να μη δημοσιοποιηθούν πληροφορίες που κατά τη γνώμη πρέπει να δοθούν μόνον ενώπιον της Επιτροπής, συνεδριαζούσης κεκλεισμένων των θυρών. Για να διευκολύνω τις όποιες αποφάσεις σας, σας ενημερώνω ότι ζήτησα την σύγκληση της Επιτροπής για να την ενημερώσω επί των αποτελεσμάτων ελέγχων σχετικών με ζητήματα άρσεως του απορρήτου, που έχει διεξαγάγει πρόσφατα η ΑΔΑΕ και οι εκθέσεις επί των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί με την απόφαση 17/197/16.1.2023 της Ολομέλειας (ληφθείσης κατά τη συνεδρίαση του σώματος την 13.1.2023).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα