ΑΘΗΝΑ
07:40
|
25.04.2024
Ο Τζο Μπάιντεν έχει κατηγορηθεί για υποκρισία επειδή απαίτησε την απελευθέρωση των δημοσιογράφων ανά τον κόσμο, ενώ συνεχίζει να επιδιώκει την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζο Μπάιντεν έχει κατηγορηθεί για υποκρισία επειδή απαίτησε την απελευθέρωση των δημοσιογράφων που κρατούνται σε όλο τον κόσμο, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να επιδιώκει την έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ από τη Βρετανία για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες αμερικανικής κατασκοπείας, μεταδίδει η εφημερίδα Guardian.

Η εκστρατεία πίεσης στην κυβέρνηση Μπάιντεν να αποσύρει τις κατηγορίες μεταφέρθηκε στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή με μια ακρόαση της Belmarsh Tribunal, μιας ad hoc συγκέντρωση νομικών εμπειρογνωμόνων και υποστηρικτών που πήρε το όνομά της από τη φυλακή του Λονδίνου όπου κρατείται ο Ασάνζ.

Πολλοί από τους υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ πιστεύουν ότι η υπόθεσή του έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ελευθερία του.
Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ.
Η ακρόαση διεξήχθη στην ίδια αίθουσα όπου ο Ασάνζ το 2010 αποκάλυψε το βίντεο της «παράπλευρης δολοφονίας» που δείχνει αμερικανικό πλήρωμα να πυροβολεί Ιρακινούς πολίτες, το πρώτο από τα εκατοντάδες χιλιάδες μυστικά στρατιωτικά έγγραφα και διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν σε μεγάλες εφημερίδες σε όλο τον κόσμο. Οι αποκαλύψεις για τους πολέμους της Αμερικής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των υποτιθέμενων εγκλημάτων πολέμου, και οι ειλικρινείς εκτιμήσεις των διπλωματών των ΗΠΑ για τις κυβερνήσεις υποδοχής τους, προκάλεσαν σοβαρή αμηχανία στην Ουάσιγκτον.

Το δικαστήριο άκουσε ότι οι κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ ήταν μια «συνεχής επίθεση στην ελευθερία του Τύπου», επειδή ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν ήταν κατάσκοπος, αλλά δημοσιογράφος και εκδότης που προστατεύεται από τους νόμους για την ελευθερία του λόγου.

Ο συμπρόεδρος του δικαστηρίου Σρέκο Χόρβατ –ιδρυτής του Κινήματος για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025 του οποίου ο πατέρας ήταν πολιτικός κρατούμενος στην πρώην Γιουγκοσλαβία– ανέφερε τον Μπάιντεν από την προεδρική εκστρατεία του 2020 που ζητούσε την απελευθέρωση των φυλακισμένων δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο, αναφέροντας το ρητό του αείμνηστου προέδρου Τόμας Τζέφερσον ότι «η ελευθερία μας εξαρτάται από την ελευθερία του Τύπου και αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί χωρίς να χαθεί».

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν συνήθως υποστηρίζει την ελευθερία του Τύπου, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζει τη δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ», είπε ο Χόρβατ.

Ο Χόρβατ προειδοποίησε ότι η συνέχιση της δίωξης θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως κακό παράδειγμα για άλλες κυβερνήσεις.

«Πρόκειται για επίθεση στην ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως – αυτό συμβαίνει επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν αυτό που πιστεύω ότι είναι πραγματικά ο εξαιρετικός ισχυρισμός ότι μπορούν να επιβάλλουν τους νόμους περί εγκληματικού απορρήτου σε έναν ξένο εκδότη που δημοσίευε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

«Κάθε χώρα έχει νόμους περί απορρήτου. Ορισμένες χώρες έχουν πολύ δρακόντειο νόμους περί απορρήτου. Εάν αυτές οι χώρες προσπαθούσαν να εκδώσουν δημοσιογράφους και εκδότες των New York Times σε αυτές τις χώρες για τη δημοσίευση των μυστικών τους, θα κλαίγαμε και δικαίως. Θέλει αυτή η κυβέρνηση να είναι η πρώτη που θα δημιουργήσει το παγκόσμιο προηγούμενο ότι οι χώρες μπορούν να απαιτήσουν την έκδοση ξένων ρεπόρτερ και εκδοτών για παραβίαση των νόμων τους;»

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων από το WikiLeaks, κυρίως αποτέλεσμα διαρροής από την πρώην αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάνινγκ. Η Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση αλλά αφέθηκε ελεύθερη αφού ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε την ποινή της το 2017. Η Μάνινγκ έχει καταθέσει ότι ενήργησε με δική της πρωτοβουλία στέλνοντας τα έγγραφα στο WikiLeaks και όχι με την προτροπή του Ασάνζ.

Το δικαστήριο άκουσε ότι η ακρίβεια των πληροφοριών που δημοσιεύονται από το WikiLeaks, συμπεριλαμβανομένων των αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αμφισβητείται.

Ο Ασάνζ είναι μια πολωτική φιγούρα που έχει τσακωθεί με πολλούς από τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς με τους οποίους έχει συνεργαστεί, συμπεριλαμβανομένων των Guardian και New York Times. Έχασε κάποια υποστήριξη όταν παραβίασε τους όρους αποφυλάκισής του το 2012 και αναζήτησε καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει ανάκριση για κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ το 2019 όταν εκδιώχθηκε από την πρεσβεία του Ισημερινού.

Ο Ασάνζ έδωσε μια μακρά δικαστική μάχη στα βρετανικά δικαστήρια κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ μετά τη σύλληψή του, αλλά έχασε. Πέρυσι, η τότε υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, ενέκρινε το αίτημα έκδοσης. Ο Ασάνζ άσκησε έφεση, υποστηρίζοντας ότι «διώκεται και τιμωρείται για τις πολιτικές του απόψεις».

Ο πατέρας του Ασάνζ, Τζον Σίπτον, καταδίκασε την «αδιάκοπη κακόβουλη κακοποίηση του γιου του», συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών υπό τις οποίες κρατείται στη Βρετανία. Είπε ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «μια αμηχανία» που έβλαψε τον ισχυρισμό της χώρας να υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου.

Ο δικηγόρος Τζέφρι Στέρλινγκ, πρώην υπάλληλος της CIA που φυλακίστηκε βάσει του νόμου περί κατασκοπείας επειδή αποκάλυψε αμυντικά μυστικά στον δημοσιογράφο Τζέιμς Ράισεν, είπε στο δικαστήριο του Μπέλμαρς ότι ο Ασάνζ έχει λίγες πιθανότητες για δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ.

Είπε: «Είναι ουσιαστικά αδύνατο να αμυνθούμε ενάντια στον νόμο περί κατασκοπείας. Η αλήθεια δεν είναι άμυνα. Στην πραγματικότητα, κάθε υπεράσπιση που σχετίζεται με την αλήθεια θα απαγορεύεται. Επιπλέον, δεν θα έχει πρόσβαση σε κανένα από τα λεγόμενα στοιχεία που χρησιμοποιούνται εναντίον του.»

«Ο νόμος περί κατασκοπείας δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της κατασκοπείας. Χρησιμοποιείται εναντίον των πληροφοριοδοτών και του Τζούλιαν Ασάνζ για να κρατήσει το κοινό σε άγνοια για τις αδικίες και τις παρανομίες της [κυβέρνησης] προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία της, όλα στο όνομα της εθνικής ασφάλειας».

Το δικαστήριο άκουσε επίσης τον πρώην ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος είπε ότι η συνεχιζόμενη δίωξη του Ασάνζ θα έκανε όλους τους δημοσιογράφους να φοβούνται να αποκαλύψουν μυστικά.

«Αν ο Τζούλιαν Ασάνζ καταλήξει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες για το υπόλοιπο της ζωής του, κάθε άλλος δημοσιογράφος σε όλο τον κόσμο θα σκεφτεί: «Πρέπει πραγματικά να αναφέρω αυτές τις πληροφορίες που μου δόθηκαν;» Πρέπει πραγματικά να μιλήσω ανοιχτά για αυτήν την άρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την αδικία σε οποιαδήποτε χώρα;» είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

War: What is it good for? Absolutely nothing

Ο καιρός σήμερα: Βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα