ΑΘΗΝΑ
18:30
|
26.04.2024
Πολιτικός πονοκέφαλος για τον Αμερικανό πρόεδρο παρόλο που δηλώνει ότι συνεργάζεται πλήρως με τις αρχέ3ς του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ερευνητές του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εντόπισαν έξι ακόμη διαβαθμισμένα έγγραφα κατά τη διάρκεια 13ωρης έρευνας στην κατοικία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ντελάγουερ.

Κάποια από τα έγγραφα προέρχονταν από την περίοδο που ο Τζο Μπάιντεν ήταν γερουσιαστής και τα υπόλοιπα από την εποχή της θητείας του ως αντιπροέδρου υπό τον Μπάρακ Ομπάμα από το 2009 έως το 2017.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Αμερικανού προέδρου, Μπομπ Μπάουερ, κατά τη διάρκεια της έρευνας που έγινε ενώ ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του έλειπαν από το σπίτι, εκτός από τα απόρρητα έγγραφα, οι ερευνητές κατάσχεσαν προσωπικές σημειώσεις του προέδρου και «περιβάλλον υλικό».

Ο πρόεδρος πρόσφερε πρόσβαση στο σπίτι του «για να επιτρέψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης να πραγματοποιήσει έρευνα σε ολόκληρο το κτίριο για πιθανά απόρρητα αρχεία και έγγραφα», είπε ο Μπάουερ σε δήλωσή του.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι δικηγόροι του Μπάιντεν δήλωσαν ότι μια πρώτη ομάδα απόρρητων εγγράφων βρέθηκε στις 2 Νοεμβρίου στο Penn Biden Center, ένα think tank, που έχει ιδρύσει ο πρόεδρος στην Ουάσιγκτον, ενώ αργότερα εντοπίστηκαν δύο ακόμα διαβαθμισμένα έγγραφα, στις 20 Δεκεμβρίου στο γκαράζ του σπιτιού του στο Γουίλμινκτον και στις 12 Ιανουαρίου σε αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι του.

Αφού βρήκε τα έγγραφα, ο πρόεδρος είπε ότι η ομάδα του τα παρέδωσε αμέσως στα Εθνικά Αρχεία και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν είναι σαφές γιατί ο κ. Μπάιντεν τα κράτησε.

Βάσει νόμου του 1978 οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν τα mail, τις επιστολές τους και άλλα έγγραφα εργασίας στο Εθνικό Αρχείο μόλις λήξει η θητεία τους.

Η μακρά έρευνα και η επακόλουθη ανακάλυψη περισσότερων εγγράφων αποτελεί έναν πολιτικό πονοκέφαλο για τον Τζο Μπάιντεν, καθώς ετοιμάζεται να δηλώσει εάν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία το 2024.

Συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου επιμένουν ότι έχει συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ο ίδιος υποβάθμισε την υπόθεση ως παράβλεψη, λέγοντας ότι «δεν μετανιώνει» που δεν αποκάλυψε δημόσια την ανακάλυψη ορισμένων απόρρητων αρχείων πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Η ανακάλυψη έρχεται καθώς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης έρευνα για τον λάθος χειρισμό εκατοντάδων απόρρητων εγγράφων που εντοπίστηκαν στην κατοικία του στη Φλόριντα Μαρ-α-Λάγκο.

Ο Τραμπ που αρνήθηκε να παραδώσει τα έγγραφα έως ότου το FBI έκανε έφοδο στο εξοχικό του στη Φλόριντα τον περασμένο Αύγουστο, ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν τυγχάνει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από το FBI.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα