ΑΘΗΝΑ
13:50
|
19.05.2024
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μαδρίτης το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μαδρίτης το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι υπονομεύει το σύνταγμα, σε μια συγκέντρωση που υποστηρίζεται από δεξιά κόμματα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Plaza de Cibeles μπροστά από το Δημαρχείο, κυμάτισαν ισπανικές σημαίες, κάλεσαν τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να παραιτηθεί και φώναξαν «προδότης».

Περισσότερες από 100 ομάδες – συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος, της κεντροδεξιάς Ciudadanos και του ακροδεξιού Vox – κάλεσαν τη συγκέντρωση υπό το σύνθημα «Για την Ισπανία, για τη δημοκρατία και το σύνταγμα».

Οι ομιλητές επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για μια σειρά από πολιτικές και αποφάσεις, που κυμαίνονται από την απελευθέρωση των Καταλανών ακτιβιστών για την ανεξαρτησία μέχρι τις συμφωνίες της με περιφερειακά αυτονομιστικά κόμματα. Συμμετείχαν περίπου 30.000 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο ηγέτης του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο μόνος ηγέτης κόμματος που παρευρέθηκε, είπε στο πλήθος ότι η κυβέρνηση «καταπατούσε το σύνταγμα φυλακίζοντας τους Ισπανούς», σε μια αναφορά στα lockdown για τον COVID.

Περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά στη βορειοδυτική πόλη Βαγιαδολίδ, ο Σάντσεθ είπε σε σοσιαλιστική συγκέντρωση ότι οι διαδηλωτές στη Μαδρίτη υπερασπίζονταν μια «ενιαία» και ως εκ τούτου «μεροληπτική» Ισπανία.

Τον Ιούνιο του 2021, η κυβέρνηση του Σάντσεθ έδωσε χάρη στους εννέα φυλακισμένους ηγέτες της αποτυχημένης προσπάθειας ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017 «στο πνεύμα του διαλόγου». Η πρόσφατη απόφασή της να αντικαταστήσει το έγκλημα της εξέγερσης με ένα μικρότερο έγκλημα αντιτάχθηκε από τη δεξιά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζημιές από έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ νότια του Ρεθύμνου

Εκλογές ΤΕΕ: Στις κάλπες σήμερα οι Μηχανικοί

11 χρόνια ΒΙΟΜΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα