ΑΘΗΝΑ
01:48
|
20.04.2024
Τον ρόλο του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη σφαγή στο Γκουτζαράτ το 2002 αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ του BBC που απαγορεύτηκε στην Ινδία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ινδία εμπόδισε την προβολή ντοκιμαντέρ του BBC σχετικά με τον ρόλο του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Γκουτζαράτ το 2002, λέγοντας ότι απαγορεύεται ακόμη και η κοινοποίηση οποιουδήποτε αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έχουν ήδη εκδοθεί οδηγίες για τον αποκλεισμό της κοινοποίησης των επίμαχων βίντεο, με την ινδική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί εξουσίες έκτακτης ανάγκης που διαθέτει, σύμφωνα με τους κανόνες τεχνολογίας πληροφοριών της χώρας, όπως δήλωσε ο Καντσάν Γκούπτα, σύμβουλος της κυβέρνησης.

Αν και το BBC δεν μετέδωσε το ντοκιμαντέρ στην Ινδία, το βίντεο ανέβηκε σε ορισμένα κανάλια στο YouTube, είπε ο Γκούπτα.

Η κυβέρνηση έχει εκδώσει οδηγίες για το Twitter, το οποίο καλεί να μπλοκάρει περισσότερα από 50 tweets που συνδέονται με το βίντεο του ντοκιμαντέρ, ενώ και το YouTube έχει λάβει οδηγίες να αποκλείσει οποιαδήποτε μεταφόρτωση του βίντεο. Τόσο το YouTube όσο και το Twitter έχουν συμμορφωθεί με τις οδηγίες, πρόσθεσε ο σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης.

Ο Ναρέντρα Μόντι ήταν ο επικεφαλής υπουργός της δυτικής πολιτείας Γκουτζαράτ όταν ξέσπασαν κοινοτικές ταραχές που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 1.000 νεκρούς, σύμφωνα με επίσημο κυβερνητικό απολογισμό – οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μουσουλμάνοι. Η βία ξέσπασε όταν ένα τρένο που μετέφερε ινδουιστές προσκυνητές έπιασε φωτιά, με αποτέλεσμα 59 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι οι νεκροί ήταν τουλάχιστον διπλάσιοι σε αριθμό κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Ο Μόντι αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι δεν κατάφερε να σταματήσει τις ταραχές. Μια ειδική ομάδα που διορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο για να διερευνήσει τον ρόλο του Μόντι και άλλων στα βίαια γεγονότα, ανέφερε σε μια έκθεση 541 σελίδων το 2012 ότι δεν μπόρεσε να βρει κανένα στοιχείο που να οδηγήσει σε δίωξη του τότε πρωθυπουργού.

Αργότερα, ο Μόντι χρίστηκε επικεφαλής του κόμματός του, του ινδουιστικού εθνικιστικού Bharatiya Janata, το οποίο οδήγησε στην εξουσία στις γενικές εκλογές το 2014 και στη συνέχεια το 2019.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας χαρακτήρισε το ντοκιμαντέρ του BBC «προπαγανδιστικό» τονίζοντας ότι επιδιώκει να προωθήσει μια «απαξιωτική αφήγηση» των δραματικών γεγονότων που έλαβαν χώρα πριν από 21 χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα