ΑΘΗΝΑ
07:34
|
03.05.2024
Η τρίτη και τελευταία εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που δόθηκε από τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), απέτυχε στις 20 Ιανουαρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βουλγαρία θα διεξαγάγει πρόωρες γενικές εκλογές γύρω στα τέλη Μαρτίου, καθώς κανένα από τα κόμματα του τρέχοντος κοινοβουλίου, που σχηματίστηκε μετά τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου, δεν κατάφερε να συγκροτήσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Η τρίτη και τελευταία εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που δόθηκε από τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), απέτυχε στις 20 Ιανουαρίου.

Η πιο πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης– της πέμπτης μέσα σε δύο χρόνια – είναι η 26η Μαρτίου ή η 2η Απριλίου.

Σε ένα τελευταίο βήμα πριν προκηρύξει εκλογές, ο Ράντεφ κάλεσε τους ηγέτες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε συνάντηση στις 20 Ιανουαρίου για να συζητήσουν εάν θα μπορούσε να σχηματιστεί πλειοψηφία.

Μαζί με το BSP, μόνο τρία ακόμα κόμματα αποδέχθηκαν την πρόσκληση – το GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας), το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (DPS) και η Βουλγαρική Ανάβαση.

Αν και τα τέσσερα κόμματα αποφάσισαν να μην σχηματίσουν συνασπισμό σε αυτό το κοινοβούλιο, συμφώνησαν ότι θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό στο επόμενο κοινοβούλιο.

Παρά τον πολύ διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό τους, τα τέσσερα κόμματα αναμενόταν ευρέως να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάποια στιγμή, αφού συνεργάστηκαν για τροποποιήσεις στον εκλογικό κώδικα.

Εάν όμως τα τέσσερα κόμματα σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό, θα σχημάτιζαν κυβέρνηση προγράμματος με συγκεκριμένα καθήκοντα.

Ο συζητούμενος συνασπισμός προκάλεσε κριτική από τα μεταρρυθμιστικά κόμματα του τρέχοντος κοινοβουλίου, «η Αλλαγή Συνεχίζεται» και «Δημοκρατική Βουλγαρία».

«Γιατί θα έχουμε τις επόμενες εκλογές καθώς σήμερα το GERB, το BSP και το DPS έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν και να σχηματίσουν κυβέρνηση; Γιατί δεν το κάνουν τώρα;» σχολίασε ο Νικολάι Ντένκοφ του «η Αλλαγή Συνεχίζεται» .

Ο Άσεν Βασίλεφ, επικεφαλής του «η Αλλαγή Συνεχίζεται» μαζί με τον Κίριλ Πετκόφ, είπε ότι εάν ο GERB, το DPS, το BSP και η Βουλγαρική Ανάβαση ενώσουν τις δυνάμεις τους στο μέλλον, αυτό θα οδηγήσει τη χώρα πίσω στο παρελθόν.

Οι Πετκόφ και Βασίλεφ του «η Αλλαγή Συνεχίζεται» αποκάλυψαν πριν λίγες μέρες πως στην αρχή του πολέμου έστελναν κρυφά πυρομαχικά και καύσιμα στην Ουκρανία.

Ο συναρχηγός της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» Χρίστο Ιβάνοφ είπε επίσης ότι τα τέσσερα κόμματα θα σύρουν τη χώρα πίσω.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του BSP, Κορνέλια Νίνοβα, επέκρινε το «η Αλλαγή Συνεχίζεται» και τη Δημοκρατική Βουλγαρία για την άρνησή τους να παραστούν στη συνάντηση με τον Ράντεφ. Τους κατηγόρησε ότι ευθύνονται για την αποτυχία της τρίτης θητείας.

Ενδεχόμενη εκλογική σύμπραξη των μεταρρυθμιστών:

Εν τω μεταξύ, το «η Αλλαγή Συνεχίζεται» και η «Δημοκρατική Βουλγαρία» συζητούν να συμμετάσχουν μαζί στις επόμενες γενικές εκλογές. Αυτός ο συνασπισμός θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει το «Σώστε τη Σόφια» και άλλους μεταρρυθμιστικούς σχηματισμούς που δεν εκπροσωπούνται επί του παρόντος στο κοινοβούλιο.

Ένας παρόμοιος συνασπισμός προτάθηκε από τον Ιβάνοφ πριν από τις ψηφοφορίες της 2ας Οκτωβρίου, αλλά τότε το «η Αλλαγή Συνεχίζεται» αποφάσισε ότι θα έπρεπε να κατέβει μόνο του στις εκλογές και να ενώσει τις δυνάμεις του με τη Δημοκρατική Βουλγαρία μετά τις εκλογές.

Οι δύο σχηματισμοί έχουν πολλές παρόμοιες προτεραιότητες, αλλά η «Δημοκρατική Βουλγαρία» τοποθετείται ως δεξιός σχηματισμός, ενώ το «η Αλλαγή Συνεχίζεται» λέει ότι θέλει να συνδυάσει «σωστά μέτρα με αριστερούς στόχους», εστιάζοντας περισσότερο στις κοινωνικές δαπάνες και τις μεταρρυθμίσεις.

Μετά την αποτυχία της τελευταίας θητείας, ο Ράντεφ είπε ότι θα διατηρήσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Γκιούλουμπ Ντόνεφ και κατηγόρησε τα πολιτικά κόμματα στο κοινοβούλιο ότι δεν έχουν τη βούληση να αναλάβουν την ευθύνη για την κρίση στη χώρα.

(Πηγή: bne IntelliNews)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα