ΑΘΗΝΑ
15:45
|
29.06.2024
Ο επικεφαλής της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, δήλωσε ότι οι παραδόσεις πρόσθετων όπλων στο Κίεβο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «παγκόσμια καταστροφή»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανία δεν πρόκειται να εμποδίσει την Βαρσοβία να στείλει άρματα μάχης Leopard γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, μετά τις επικρίσεις του Ματέους Μοραβιέτσκι εναντίον του Βερολίνου και τις «απειλές» ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να δημιουργήσει έναν μικρό συνασπισμό χωρών που θα στείλουν τα δικά τους Leopard στην Ουκρανία, δηλώνει η Βαρσοβία.

«Αν μας τεθεί το ερώτημα, τότε δεν θα σταθούμε εμπόδιο», δήλωσε η Μπέρμποκ στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI μετά από την γαλλογερμανική σύνοδο κορυφής στο Παρίσι. «Γνωρίζουμε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα άρματα μάχης και γι’ αυτό το συζητάμε τώρα με τους εταίρους μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα σωθούν οι ζωές των ανθρώπων και θα απελευθερωθεί το έδαφος της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, μιλώντας νωρίτερα στο πρακτορείο PAP, είχε χαρακτηρίσει τη στάση της Γερμανίας να καθυστερεί την αποστολή των αρμάτων στην Ουκρανία «απαράδεκτη», προσθέτοντας ότι αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα όσο η Δύση συζητά για την αποστολή των τανκς.

Η Γερμανία αντιμετώπισε επίσης πιέσεις από τα κράτη της Βαλτικής, τη Λετονία, την Εσθονία και τη Λιθουανία, οι οποίες απηύθυναν κοινή έκκληση στη Γερμανία στις 21 Ιανουαρίου, καλώντας την να ενισχύσει το Κίεβο και να στείλει τα άρματα μάχης βαρέος τύπου στην Ουκρανία.

Ο νέος Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δεν επιβεβαίωσε αμέσως τη δήλωση της Αναλένα Μπέρμποκ, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει σύντομα απόφαση για τα Leopard, ενώ ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι όλες οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία μέχρι στιγμής έχουν γίνει σε στενό συντονισμό με δυτικούς εταίρους και έτσι θα γίνει και στο με΄λλον.

Διεθνή μέσα αναφέρουν ότι πιέσεις ασκούνται και προς την Ουάσιγκτον καθώς θεωρείται πως αν προχωρήσει στην διάθεση ενός – έστω και μικρού – αριθμού αρμάτων μάχης Abrams στο καθεστώς του Κιέβου, αυτό θα «ξεκλειδώσει» και την απόφαση της Γερμανίας για τα Leopard.

Ο επικεφαλής της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, χθες, δήλωσε ότι οι υποσχεθείσες παραδόσεις πρόσθετων όπλων στο Κίεβο θα μπορούσαν να φέρουν την κατάσταση στην Ουκρανία σε ένα νέο επίπεδο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «παγκόσμια καταστροφή». Όπως έγραψε ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν στο Telegram,«αν η Ουάσιγκτον και οι χώρες του ΝΑΤΟ προμηθεύουν όπλα που θα χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν πόλεις και να επιχειρηθεί κατάληψη εδαφών μας… αυτό θα οδηγήσει σε αντίποινα με τη χρήση ισχυρότερων όπλων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν και Άσαντ κάνουν νύξη για αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας

Το Ιράν απειλεί με καταστροφικό πόλεμο αν το Ισραήλ επιτεθεί στον Λίβανο

Γάζα: Πέντε μέλη οικογένειας σκοτώθηκαν κατά τη συλλογή νερού

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τη Δύση κατά της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα