ΑΘΗΝΑ
04:58
|
01.02.2023
Διαδήλωση αύριο Τετάρτη το πρωί στο ΥΠΕΝ εναντίον της κατασκευής νέων αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας καλεί όλες τις συλλογικότητες κατά της λεηλασίας της γης από τους κερδοσκόπους της ενέργειας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Δήμος Καρυστίας και οι φορείς της Νότιας Καρυστίας, αύριο, μπροστά στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Μεσογείων 119) στις 11.30 το πρωί.

Η αυριανή συγκέντρωση αποτελεί την απαρχή ενός νέου γύρου κινητοποιήσεων που αποφάσισαν ο δήμος και η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Καρύστου καθώς, ενώ η νότια Εύβοια ασφυκτιά ήδη από την υπεράριθμη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, σχεδιάζεται η εγκατάσταση πολλών επιπλέον, ουσιαστικά διπλασιάζοντας τον αριθμό τους.

Πάνω από 70 εταιρείες της αιολικής βιομηχανίας ζητούν άδειες σε κάθε βουνοκορφή της ορεινής Καρυστίας. Μέχρι στιγμής, βρίσκονται εγκατεστημένες 429 ανεμογεννήτριες, ενώ βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης περίπου άλλες τόσες – για την ακρίβεια, συνολικά 822 ανεμογεννήτριες που κυριολεκτικά μετατρέπουν τη νότια Εύβοια σε μπαταρία της χώρας.

Και αυτά συμβαίνουν παρόλο που το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου με σωρεία ομόφωνων αποφάσεών του έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχτεί ούτε μία επιπλέον ανεμογεννήτρια από τον Αύγουστο του 2020, αποφάσεις με τις οποίες τάσσονται σύλλογοι, φορείς και μια μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών.

Ο ΣΠΠΕΝΚ (Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας) που δραστηριοποιείται περισσότερα από 20 χρόνια στην περιοχή οργανώνοντας νομικές παρεμβάσεις, επιστημονικές ημερίδες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απευθύνει έκκληση οικονομικής στήριξης δηλώνοντας: «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ / ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ».

Εδώ ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΠΠΕΝΚ:

ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΝ ΣΤΙΣ 25 ΓΕΝΑΡΗ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου με σωρεία ΟΜΟΦΩΝΩΝ αποφάσεών του έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχτούμε ούτε άλλη μία ανεμογεννήτρια από τον Αύγουστο έτους 2020. Σύλλογοι φορείς και μία μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών έχουν εκφράσει την ίδια διαμαρτυρία και απόφαση. Όλοι οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι φορείς έχουν πλήρη γνώση των ανωτέρω. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου με ομόφωνη απόφαση ανέθεσε σε εξωτερικούς δικηγόρους τις απαραίτητες νομικές ενέργειες κατά της αδειοδότησης των έργων αιολικών σταθμών εταιριών ΑΊΟΛΟΣ και DMX.

Πριν από αυτήν την ενέργεια το νομικό τμήμα του Δήμου έχει προβεί σε πλείστες ενέργειες κατά της αδειοδότησης πολλών αιολικών σταθμών.

Παράλληλα ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ), ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού, ο Σύλλογος ΔΙΛΗΣΣΟ, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Καρύστου και πολίτες που θίγεται η περιουσία τους, οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και η ποιότητα ζωής τους από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, έχουν προβεί σε πολλές διαμαρτυρίες και νομικές ενέργειες.

Παρόλα αυτά, προ ημερών ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από το ΥΠΕΝ για την “Αίολος Ενεργειακή” στη Δυτική παραλία του κόλπου της Καρύστου και στο Αμυνού, ενώ στα Νέα Στύρα συνεχίζουν και τοποθετούν ανεμομετρητές.

Επίσης συντάχθηκε και μπήκε σε διαβούλευση η ΜΠΕ εταιρίας DMX με 7 αιολικούς σταθμούς σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές του Δήμου και κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Ταυτοχρόνως συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις υπό τοποθέτηση ανεμογεννήτριες της εταιρίας ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ και λοιπών εν εξελίξει. Σαν να μην έφταναν αυτά, εκδόθηκε και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή συσσωρευτών ενέργειας (μπαταρίες) με κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και πυρκαγιών λόγω αυτανάφλεξης.

Δηλαδή το ΥΠΕΝ, η ΡΑΕ και οι άλλες αδειοδοτούσες αρχές, αγνοούν ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ να καθορίσομε ΕΜΕΙΣ το μέλλον και την προοπτική του τόπου μας και ποιον τόπο θα παραδώσομε στα παιδιά μας, που πάντως δεν θα είναι η αποκλειστική μπαταρία της Ελλάδας.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτοί δεν θα σταματήσουν ΠΟΥΘΕΝΑ.
Είναι πασιφανέστατο ότι μέχρι το 2030 θα βάζουν ανεμογεννήτριες.
Είναι πλήρως αντιληπτό ότι οι εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες θα υπογράφουν αμέσως και ασυζητητί οιαδήποτε άδεια ή έγκριση τους δοθεί προς υπογραφή, ακόμη και εάν αφορά ΑΙΟΛΙΚΑ στο λιμενοβραχίονα.

Για τους ανωτέρω λόγους αποφασίζουμε μαζί με τον Δήμο και την Επιτροπή Αγώνα Φορέων Καρύστου στην οποία συμμετέχουμε, κινητοποιήσεις έτσι ώστε να κατανοήσουν όλοι ότι οιαδήποτε άδεια και να δοθεί, οιαδήποτε έγκριση και να δοθεί, δεν θα έχει ΚΑΝΕΝΑ αποτέλεσμα.

Και για αρχή αποφασίζουμε όλοι ομόφωνα την οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις 25 Γενάρη στην Αθήνα, στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και κάθε μέσον έως ότου οι αδειοδοτούσες αρχές αποφασίσουν να σεβαστούν τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και την επιθυμία των κατοίκων Καρύστου να ζήσουν σε ένα τόπο που δεν θα ντρέπονται να παραδώσουν κάποια στιγμή στα παιδιά τους.

Έναν τόπο όμορφο, καθαρό και ακέραιο κατά το δυνατόν, όπως τον κληρονομήσαμε εμείς από τους προγόνους μας.

ΣΠΠΕΝΚ
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΝΑΤΟ: Η Κίνα παρακολουθεί και διδάσκεται…

Η Άγκυρα προωθεί την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Εντείνεται ο απεργιακός αγώνας στη Βρετανία

Ντονιέτσκ: Υπό ρωσικό έλεγχο χωριό δίπλα στο Μπαχμούτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα