ΑΘΗΝΑ
21:00
|
26.04.2024
Παρά την κακή κατάσταση των πολιτικών σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών το 2022 φαίνεται πως ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λιου Χε, και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, συναντήθηκαν στην Ελβετία την περασμένη εβδομάδα για να αντιμετωπίσουν τις μεταξύ τους διαφορές και να «αποτρέψουν τον ανταγωνισμό από το να μετατραπεί σε οτιδήποτε μοιάζει με σύγκρουση».

Πρόκειται για την υψηλότερου επιπέδου επαφή μεταξύ των δύο πλευρών από τότε που συναντήθηκαν οι πρόεδροί τους τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για το 2022 αναμένεται να σπάσει ρεκόρ, παρά τις έντονες εκκλήσεις από πολιτικούς της Ουάσιγκτον για αποσύνδεση από την ασιατική δύναμη. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτό είναι «ένα σημάδι ανθεκτικών δεσμών μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου εν μέσω της έντονης ρητορικής εθνικής ασφάλειας στην Ουάσιγκτον».

Τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έως τον Νοέμβριο του 2022 δείχνουν ότι οι εισαγωγές και οι εξαγωγές για το σύνολο του 2022 θα καταγράψουν υψηλό όλων των εποχών ή τουλάχιστον θα φτάσουν κοντά σε κάτι τέτοιο. Δεν θα έχουμε την πλήρη εικόνα από την πλευρά των ΗΠΑ μέχρι τον Φεβρουάριο – αλλά τα στοιχεία του Πεκίνου για ολόκληρο το 2022 δείχνουν εμπορικό ισοζύγιο 760 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που αποτελεί ρεκόρ.

Παρά την υιοθέτηση του συνθήματος «Αγοράστε αμερικανικά» από τον πρόεδρο Μπάιντεν και τις προστατευτικές εμπορικές πολιτικές, όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, όλα δείχνουν αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα. Αυτό συμβαίνει επίσης παρά τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε από τον Ντόναλντ Τραμπ και παρά την ύπαρξη πολλών διαμαχών μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Σε ένα διάσημο παράδειγμα, η Luxshare Precision, μια κινεζική κατασκευαστική εταιρεία, κέρδισε ένα συμβόλαιο για την παραγωγή των πιο ακριβών εκδόσεων των νέων μοντέλων του iPhone της Apple. Δημοσιεύματα τον προηγούμενο μήνα υποδήλωναν έντονες εικασίες ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας σχεδίαζε να εγκαταλείψει εντελώς την Κίνα, αλλά φαίνεται να είναι λανθασμένα.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ διεκδικούν ορισμένες βασικές ευρωπαϊκές αγορές να αποσυνδεθούν από την Κίνα. Αλλά και αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Για παράδειγμα, ο γερμανικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes Benz σχεδιάζει να συνεχίσει τις δουλειές του με την Κίνα και θεωρεί την ασιατική χώρα μια «πολύ σημαντική αγορά», ανεξάρτητα από το τι λέει η πολιτική ηγεσία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής παραγωγής της Mercedes Benz, Γκιόεργκ Μπούρζερ, σε συνέντευξη του στο Bloomberg TV ανέφερε πως η αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να διατηρήσει την εφοδιαστική της αλυσίδα λόγω ανθεκτικότητας, αξιοπιστίας και λόγω του αποτυπώματος άνθρακα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα