ΑΘΗΝΑ
13:43
|
28.04.2024
Οι ισχύοντες κανονισμοί, απαιτούν από τους τρανς αθλητές να διατηρήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από το όριο των 5 nmol/L για 12 μήνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ενισχύσει και να εδραιώσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας, για την κατηγορία γυναικών, σχετικά με τις τρανς αθλήτριες, στις οποίες δεν «κλείνει εντελώς την πόρτα», προσθέτοντας πως έχει ως στόχο μία τελική απόφαση τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η World Athletics έχει αρχίσει μια διαδικασία διαβούλευσης με τις ομοσπονδίες μέλη της για το θέμα, που αποτελεί προτεραιότητα. Πρόκειται για μία «τροποποίηση των απαιτήσεων καταλληλότητας για DSD (σ.σ. διαφορά στη σεξουαλική ανάπτυξη) και τρανς αθλήτριες, ζητώντας συνεχή μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης κάτω από 2,5 nmol/L για τουλάχιστον 24 μήνες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση.

«Η προβολή μιας επιλογής προτεραιότητας, είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί μια εποικοδομητική συζήτηση. Αυτό, δεν σημαίνει ότι αυτή η επιλογή θα είναι αυτή που θα παρουσιασθεί στο Συμβούλιο (σ.σ. τον προσεχή Μάρτιο) και ως εκ τούτου θα εγκριθεί», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Στίβου Sebastian Coe

Οι ισχύοντες κανονισμοί, απαιτούν από τους τρανς αθλητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κατηγορία γυναικών, να διατηρήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους κάτω από το όριο των 5 nmol/L για 12 μήνες. Οι εν λόγω αθλήτριες, όπως για παράδειγμα, η Νοτιοαφρικανή Κάστερ Σεμένια, (σ.σ. δύο φορές Ολυμπιονίκης και τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 800 μέτρα), πρέπει, από τον Απρίλιο του 2018, να διατηρήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από το όριο των 5 nmol/L για έξι μήνες, προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αγωνίσματα από τα 400 μέτρα έως το μίλι.

Η Σεμένια είχε «καταγγείλει» αυτόν τον κανονισμό, αρνούμενη να «συμμορφωθεί», είτε με ορμονική θεραπεία, είτε με χειρουργική επέμβαση, αλλά είχε χάσει τις εφέσεις που είχαν ασκηθεί ιδίως στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS). Τον Νοέμβριο του 2021, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ζήτησε από τις αθλητικές ομοσπονδίες να καθορίσουν τα δικά τους κριτήρια για να επιτρέψουν στα τρανς άτομα να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο.

Η Caster Semenya μετά τους αγώνες των 5.000 μέτρων γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Γιουτζίν του Όρεγκον

Υπενθυμίζεται, ότι η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας (UCI) είχε υιοθετήσει έναν κανονισμό ισοδύναμο με αυτόν της τρέχουσας «επιλογής προτεραιότητας» του στίβου, ενώ τον Ιούνιο του 2022, η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης ανακοίνωσε περιορισμένη πρόσβαση στις κατηγορίες γυναικών, σε κολυμβήτριες «που έγιναν γυναίκες πριν από την εφηβεία».

Παράλληλα, ο Σεμπάστιαν Κόε, πρόεδρος της World Athletics, είχε χαιρετίσει τότε την απόφαση της FINA (νυν World Aquatics), διευκρινίζοντας ότι εάν πιεσθεί να επιλέξει μεταξύ «ισότητας» και «συμπερίληψης», θα ταχθεί «πάντα στο πλευρό της Δικαιοσύνης, για να προστατευθεί η ακεραιότητα του αθλητισμού γυναικών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Οι πληρωμές από από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 2 Μαΐου

Νέο βίντεο με ισραηλινούς ομήρους έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς

Ο Στόλος της Ελευθερίας αναβάλλει το ταξίδι του στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα