ΑΘΗΝΑ
04:49
|
20.04.2024
Η σύνθεση της νέας βουλής αναμένεται να κριθεί σε σημαντικό βαθμό και από τον αριθμό των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν σε αυτή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προβάδισμα 7,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως διατηρεί η Ν.Δ. στη δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse  που παρουσίασε απόψε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.205 ατόμων στους δημοσκόπους της εταιρίας, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,5% στην αναγωγή επί εγκύρων ψηφοδελτίων, 26% ο ΣΥΡΙΖΑ, 11% το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 6% το ΚΚΕ, 4% η Ελληνική Λύση ενώ το ΜέΡΑ25 κινείται οριακά κάτω από το πλαφόν του 3%, στο 2,5%.

Κρίσιμος ο αριθμός των κομμάτων στη νέα βουλή

Οι αναλυτές της εταιρίας παρουσιάζοντας τα πιθανότερα σενάρια που μπορεί να εμφανιστούν τόσο στις πρώτες, όσο και στις δεύτερες εκλογές, (υπό την προϋπόθεση πως δεν προκύψει κυβέρνηση στην πρώτη εκλογική διαδικασία), επισημαίνουν τον σχεδόν καταλυτικό ρόλο που αναμένεται να παίξει ο αριθμός των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στη νέα βουλή.

Την πρώτη Κυριακή, ως γνωστόν, οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Θα είναι μία σπάνια, πλην καλή ευκαιρία, ώστε να δούμε τον πραγματικό αριθμό εδρών που δικαιούνται τα κόμματα με βάση την πραγματική εκλογική τους δύναμη και όχι τα «μπόνους» των επιπλέον εδρών στο όνομα της «αυτοδύναμης, σταθερής κυβέρνησης».

 Εάν δεν βγει κυβέρνηση (όπως και αναμένεται) τότε θα ακολουθήσει δεύτερος εκλογικός γύρος με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Σε γενικές γραμμές, όσο  περισσότερα είναι τα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή, τόσο αυξάνεται το ποσοστό που απαιτείται να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα, ώστε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Όπως φαίνεται στην περίπτωση αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων, όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο «μικραίνει η πίτα» για όλους.

Ένα άλλο σενάριο για την πρώτη Κυριακή των εκλογών, προβλέπει την είσοδο έξι κομμάτων στη Βουλή, οπότε αναμένεται μία εικόνα όπως η ακόλουθη:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα