ΑΘΗΝΑ
17:07
|
30.01.2023
«Δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος για ένα κοινό πολιτικό όραμα και δυστυχώς δεν φαίνεται να επίκειται λύση» είπε σήμερα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν δήλωσε πως η εμπόλεμη εδώ και 12 χρόνια χώρα παραμένει «παγιδευμένη και διαιρεμένη» σε σχέση με τις ατελέσφορες έως τώρα προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο.

«Δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος για ένα κοινό πολιτικό όραμα και δυστυχώς δεν φαίνεται να επίκειται λύση» είπε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία επισημαίνοντας τον κατακερματισμό της χώρας, την ύπαρξη και δράση πέντε διαφορετικών στρατών στο συριακό έδαφος και πολλές συριακές ένοπλες οργανώσεις πέρα από τις τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες από τον ΟΗΕ.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στη Συριακή Συνταγματική Επιτροπή που εκπροσωπεί τη συριακή κυβέρνηση, δυνάμεις και κόμματα της συριακής αντιπολίτευσης και συριακές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να επαναλάβουν τις συναντήσεις στη Γενεύη με απώτερο στόχο την επίτευξη «ουσιαστικής προόδου».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι στόχος του παραμένει η διευκόλυνση προόδου στον ενδοσυριακό πολιτικό διάλογο στο πλαίσιο που δρομολογεί η απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη του 2015 ζητώντας εκεχειρία και πολιτική διευθέτηση του πολέμου που ξεκίνησε το 2011.

Την Τρίτη ο Πέντερσεν συναντήθηκε στη Γενεύη με διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας «την σθεναρή υποστήριξή τους» στις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Συρία. Εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στην ανάγκη διεξαγωγής «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» και οικοδόμησης συνθηκών για «ασφαλή, αξιοπρεπή και εκούσια επιστροφή προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Μαχμούντ Αμπάς – Ουίλιαμ Μπερνς στη Ραμάλα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κισίντα και Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας

Πτώση Phantom: Βρέθηκε νεκρός ο ένας πιλότος

Πλειστηριασμοί: Πετάνε στον δρόμο καρδιοπαθή με 3 παιδιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα