Χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 72 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο προγράμματος του ΟΗΕ για τη μισθοδοσία του στρατού και της αστυνομίας του Λιβάνου το επόμενο εξάμηνο ανακοίνωσαν απόψε πως θα καταβάλλουν οι ΗΠΑ.
Η εξέλιξη ανακοινώνεται στο φόντο της πολυετούς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα αλλά και των σφοδρών ανταγωνισμών μεταξύ κομμάτων εξουσίας και ξένων δυνάμεων για την επιρροή τους σε μία μικρή χώρα με στρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί ότι η κρίση αυτή είναι μια από τις χειρότερες σε όλον τον κόσμο από το 1850. Η μηνιαίος μισθός ενός στρατιώτη φτάνει σήμερα τα 50 δολάρια, από 800 πριν από την κρίση. Οι αξιωματικοί λαμβάνουν περίπου 100 δολάρια.
Με το πρόγραμμα αυτό, που ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι στη Βηρυτό η Αμερικανίδα πρέσβειρα Ντόροθι Σι, προβλέπεται να χορηγηθούν 72 εκατομμύρια δολάρια ως προσωρινή οικονομική βοήθεια για τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας. Στην κοινή ανακοίνωση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη και της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βηρυτό, επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως σε κάθε στρατιώτη και αστυνομικό θα δίνεται μια πρόσθετη βοήθεια ύψους 100 δολαρίων μηνιαίως για τους επόμενους έξι μήνες.
Στις αρχές του 2022 το Κατάρ δώρισε 60 εκατομμύρια δολάρια στον στρατό του Λιβάνου και μια πηγή είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτή η βοήθεια θα κάλυπτε τον μισθό των στρατιωτών.
Το 2019 η λίρα Λιβάνου έχασε το 95% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας λιποτάκτησαν και πολλοί αναγκάστηκαν να αναζητήσουν δεύτερη δουλειά για να επιβιώσουν.
Το 2020 ο στρατός ανακοίνωσε ότι καταργεί το κρέας από το φαγητό των στρατιωτών, επειδή αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων.
Τον Ιούνιο του 2021 ανακοίνωσε ότι θα οργανώνει ξεναγήσεις με ελικόπτερο για τουρίστες, ώστε να γεμίσει τα ταμεία του.