ΑΘΗΝΑ
21:24
|
07.06.2023
Mέρος του πληθυσμού δεν έχει επαρκή ποσότητα τροφής ενώ η χώρα πλήττεται από κύμα πολικού ψύχους με δεκάδες νεκρούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αμίνα Μοχάμεντ, προειδοποίησε, χθες Τρίτη, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της διακοπής της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν καταπατά τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι κυβερνήσεις χρειάζεται να εξηγήσουν στους φορολογούμενους γιατί πρέπει να συνεχίσουν να χορηγούν βοήθεια σε μια χώρα όπου γίνονται σε αυτόν τον βαθμό διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, επισήμανε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες η κ. Μοχάμεντ, τονίζοντας πως η δυσάρεστη αλήθεια είναι πως γυναίκες και παιδιά διατρέχουν κίνδυνο να πεθάνουν στο Αφγανιστάν αν δεν σταλεί βοήθεια.

Αναφερόμενη στις ανάγκες του πληθυσμού, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ υπογράμμισε πως μέρος του πληθυσμού δεν έχει καν επαρκή ποσότητα τροφής ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας πλήττεται από κύμα πολικού ψύχους με δεκάδες νεκρούς.

Σκοπός της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι να πιέσει τους Ταλιμπάν, να αποσύρουν αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των γυναικών ή τουλάχιστον να κάνουν περισσότερες εξαιρέσεις, ιδίως ως προς την απασχόληση και την εκπαίδευση, επισήμανε.

Αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021 το Αφγανιστάν έγινε η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπει στα κορίτσια και στις γυναίκες να μορφώνονται. Οι Ταλιμπάν δικαιολόγησαν την απόφαση αυτή προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι τα κορίτσια και οι νέες δεν τηρούν τους αυστηρούς κανόνες, ιδίως τον ενδυματολογικό κώδικα που επέβαλαν δυνάμει της ακραίας εκδοχής του ισλαμικού νόμου που εφαρμόζουν. Πρόσφατα απαγόρευσαν στις γυναίκες να εργάζονται σε οργανώσεις και οργανισμούς αρωγής.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. εξετάζουν το τρέχον διάστημα το κατά πόσον θα συνεχίσουν να χορηγούν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ, ειδικά, τάχθηκε προχθές Δευτέρα, στη συνάντηση με τους ομολόγους της στις Βρυξέλλες, υπέρ της τήρησης σκληρής γραμμής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυτοί είμασε… πλαστικά σκουπίδια

Παράσταση διαμαρτυρίας του ΜέΡΑ25 αύριο, στις 12.30, στο υπουργείο Υγείας

Απόπειρα βιασμού 17χρονης και επίθεση σε 15χρονο από συμμορία στη Φρεαττύδα

Τραυματίστηκε σε τροχαίο η μετεωρολόγος Χριστίνα Σούζη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα