ΑΘΗΝΑ
02:38
|
25.04.2024
Οι ΗΠΑ θα παράσχουν επίσης την απαραίτητη εκπαίδευση και τις προμήθειες που απαιτούνται για τη λειτουργία των τανκς, είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν 31 άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν επίσης την απαραίτητη εκπαίδευση και τις προμήθειες που απαιτούνται για τη λειτουργία των τανκς, είπε.

Ο πρόεδρος είπε ότι η αποστολή των αρμάτων θα «ενισχύει την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί το έδαφός της και να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους», καθώς είναι «τα ικανότερα τανκς στον κόσμο».

«Αυτό είναι το θέμα, το να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί και να προστατεύσει την ουκρανική γη, δεν είναι επιθετική απειλή για τη Ρωσία. Δεν υπάρχει επιθετική απειλή για τη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν.

Ανώτεροι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα 31 άρματα μάχης M1 Abrams ισοδυναμούν με ένα ουκρανικό τάγμα αρμάτων μάχης.

«Ο λόγος για το 31 είναι επειδή τόσα τανκς θα αποτελούσαν ένα ουκρανικό τάγμα αρμάτων μάχης», είπε ένας αξιωματούχος. «Έτσι, ικανοποιούμε συγκεκριμένα αυτήν την απαίτηση».

Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα παράσχουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη συντήρηση και τη λειτουργία των αρμάτων μάχης, καθώς και οκτώ οχήματα ανάκτησης M88, που θα «παρέχουν επιχειρήσεις ανάκτησης για να βεβαιωθούν ότι οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση να κρατήσουν αυτά τα Abrams λειτουργικά», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος.

Επιπλέον, διευκρινίστηκε ότι η εκπαίδευση δεν θα πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία.

Αυτή η απόφαση ελήφθη μετά από «συνεχείς διπλωματικές συνομιλίες» τις τελευταίες εβδομάδες με ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα μιλήσει ή έχει ήδη μιλήσει με τον καγκελάριο Σολτς αρκετές φορές αυτόν τον μήνα για να συντονίσει τη βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της κοινής ανακοίνωσης που βγάλαμε πριν από μερικές εβδομάδες για τα Patriot και την παροχή άλλης βοήθειας», είπε ο αξιωματούχος.

Η ανακοίνωση του προέδρου ήρθε αφότου είχε μια κλήση με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σουνάκ, για να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

Η απόφαση αποτελεί ανατροπή για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία αντιστεκόταν στις εγκλήσεις της Γερμανίας. η οποία υποστήριζε ότι θα στείλει τα δικά της Leopards, μόνο αν οι ΗΠΑ στείλουν άρματα μάχης Abrams.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν προηγουμένως ότι ο Μπάιντεν δεν ήταν διατεθειμένος να παρέχει άρματα μάχης Abrams, επειδή τα μέλη της ομάδας εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, Λόιντ Ώστιν, και του Προέδρου του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Μαρκ Μίλι, δεν πίστευαν ότι θα ήταν η πλέον κατάλληλη επιλογή για τους Ουκρανούς, δεδομένου του πόσο δύσκολο είναι να λειτουργήσουν και να συντηρηθούν.

Ερωτηθείς από το NBC News σχετικά με το παρασκήνιο της Τετάρτης και το τι άλλαξε τις τελευταίες ημέρες για να αποφασίσουν οι ΗΠΑ να στείλουν τα τανκς, ένας ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «κάνει το καλύτερο δυνατό για να αναβαθμίσει τις δυνατότητες που παρέχουμε στην Ουκρανία».

«Και νομίζω ότι όλοι κοιτάμε τι συμβαίνει τώρα και τι περιμένουμε να συμβεί στο μέλλον, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ντονμπάς, τα είδη των δυνατοτήτων που χρειάζεται πραγματικά η Ουκρανία είναι (…) ιδιαιτέρως η ικανότητα αποτελεσματικής μάχης σε ανοιχτό έδαφος και οι θωρακισμένες ικανότητες αποτελούν βασικό μέρος αυτού», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος.

«Η Γερμανία δεν με ανάγκασε να αλλάξω γνώμη. Θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι ήμασταν όλοι μαζί. Αυτό πρόκειται να το κάνουμε διαρκώς», είπε ο Μπάιντεν.

Ήδη πριν από την επίσημη ανακοίνωση της αποστολή των αμερικανικών αρμάτων μάχης, ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε «κατάφωρη πρόκληση» κατά της Μόσχας και προειδοποίησε ότι τα τανκς, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός του ΝΑΤΟ αποστέλλεται στην Ουκρανία, «χωρίς κάθε αμφιβολία θα καταστραφούν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα