Τακτοποιείστε τα του οίκου σας, ήταν περίπου η απάντηση της κινεζικής πρεσβείας στη Ζάμπια στην δήλωση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία αποκάλεσε την Κίνα «φραγμό» στη μεταρρύθμιση του χρέους στην Αφρική.
Η κινεζική πρεσβεία στη Ζάμπια ανέφερε στον ιστότοπό της χθες πως «η μεγαλύτερη συνεισφορά που μπορούν να έχουν οι ΗΠΑ στα ζητήματα χρέους εκτός της χώρας είναι να ενεργήσουν με υπεύθυνες νομισματικές πολιτικές, να αντιμετωπίσουν το δικό τους πρόβλημα χρέους και να σταματήσουν να σαμποτάρουν τις ενεργές προσπάθειες άλλων κυρίαρχων χωρών να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους».
Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ είναι περίπου 31 τρισεκατομμύρια δολάρια, αριθμός που έχει εκτοξευθεί από τα 5,6 τρισεκατομμύρια δολάρια του 2000, εν μέρει εξ αιτίας των αυξημένων δαπανών λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, των δαπανών για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, της πολιτικής που ακολουθήθηκε για την COVID-19 και τις φορολογικές περικοπές που μείωσαν τα έσοδα.
Εν τω μεταξύ, στη Βουλή των Αντιπροσώπων Ρεπουμπλικανοί αντιπρόσωποι αρνούνται να ψηφίσουν υπέρ ενός νέου ανώτατου ορίου χρέους. Το προτεινόμενο νέο όριο αντιστοιχεί σε χρήματα που έχουν ήδη δαπανηθεί και η ομάδα στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών ευελπιστεί με αυτό τον τρόπο να εκβιάσει μια αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής.
Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος αρνείται να διαπραγματευτεί, ελπίζοντας πως οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί θα υποχωρήσουν υπό την πίεση των επιχειρήσεων, των επενδυτών και των μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών.
Η Γέλεν και η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έφτασαν στη Ζάμπια την Κυριακή για να τονίσουν την ανάγκη για μεταρρύθμιση του χρέους στην Αφρική.
Η Ζάμπια χρεοκόπησε το 2020 και έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στην αναδιάρθρωσή του με Κινέζους και ιδιώτες πιστωτές μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι φτωχότερες χώρες του κόσμου αντιμετώπισαν πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επίσημους πιστωτές και πιστωτές του ιδιωτικού τομέα το 2022, περισσότερο από το 40% των οποίων οφειλόταν στην Κίνα.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σχεδιασμένες για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στο εσωτερικό, και η ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ έχουν αυξήσει το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους των αφρικανικών χωρών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι η περιοδεία της Γέλεν σε αφρικανικές χώρες συνέπεσε σχεδόν με τις επισκέψεις των ομολόγων της από την Κίνα και τη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκάο, επισκέφθηκε πέντε αφρικανικές χώρες λίγες μέρες πριν την περιοδεία της Αμερικανίδας υπουργού.
Λίγες μέρες μετά το ταξίδι της Γελέν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επισκέφθηκε τη Νότια Αφρική, μόλις έξι μήνες μετά την προηγούμενη αφρικανική περιοδεία του. Ο Λαβρόφ συζήτησε με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ναλέντι Πάντορ, σχετικά με τις προετοιμασίες για τη δεύτερη ρωσοαφρικανική σύνοδο κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για τις 26-29 Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη και για την ομάδα των BRICS, της οποίας η Νότια Αφρική έχει την προεδρία φέτος.
Επιπλέον, η Νότια Αφρική πρόκειται να φιλοξενήσει κοινή στρατιωτική άσκηση με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας από τις 17 μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου.