ΑΘΗΝΑ
12:53
|
25.04.2024
Ο διευθυντής του μουσείου, Πιότρ Τσειβίνσκι, υποστήριξε ότι δε θα μπορούσε να υπογράψει επιστολή για πρόσκληση του Ρώσου πρέσβη, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Εξοστρακίζουν» τους Ρώσους αξιωματούχους ακόμη και από τις εκδηλώσεις της 78ης επετείου που θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο, Παρασκευή, για την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου από τον Κόκκινο Στρατό.

Η διοίκηση του μουσείου το επιβεβαίωσε σήμερα και δικαιολόγησε την πρωτοφανή απόφαση επικαλούμενη την ρωσική «επίθεση εναντίον μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης Ουκρανίας».

Ωστόσο, ο ίδιος δε φαίνεται να έχει πρόβλημα με Ουκρανούς αξιωματούχους που το 2014 εξυμνούσαν τους Ουκρανούς ακροδεξιούς εθνικιστές που συνεργάστηκαν με τους Ναζί και κατέσφαξαν χιλιάδες Εβραίους.

Μέχρι σήμερα, η Ρωσία συμμετείχε πάντα στις τελετές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, με τον Ρώσο εκπρόσωπο να εκφωνεί ομιλία στην κύρια τελετή.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου, Πιότρ Τσειβίνσκι, ήταν προφανές ότι δεν μπορούσε να υπογράψει επιστολή με την οποία θα απηύθυνε πρόσκληση στον Ρώσο πρέσβη, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ελπίζω ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον, αλλά έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. (…) Η Ρωσία θα χρειαστεί έναν εξαιρετικά μεγάλο χρόνο και μια πολύ βαθιά ενδοσκόπηση μετά από αυτή τη σύγκρουση για να επιστρέψει στα σαλόνια του πολιτισμένου κόσμου», είπε.

Την ημέρα που η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, το μουσείο χαρακτήρισε τη ρωσική επίθεση μια «πράξη βαρβαρότητας» που «θα κριθεί από την Ιστορία» και οι δράστες της «από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Χτισμένο στην κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία, το ’Αουσβιτς-Μπίρκεναου θεωρείται το σύμβολο της γενοκτονίας που διέπραξε η Ναζιστική Γερμανία εναντίον έξι εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων, Ρομά, κομμουνιστών. Ένα εκατομμύριο από τους αυτούς πέθαναν στο στρατόπεδο μεταξύ 1940 και 1945, με περισσότερους από 100.000 μη Εβραίους.

Το στρατόπεδο, όπου πέθαναν επίσης περίπου 80.000 μη Εβραίοι Πολωνοί, 25.000 Ρομά και 20.000 Σοβιετικοί στρατιώτες, απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Προκλητικό να μας κουνάει το δάκτυλο για σχέσεις με την Ακροδεξιά

Σλοβάκος ευρωβουλευτής απελευθέρωσε περιστέρι στην Ευρωβουλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα