ΑΘΗΝΑ
21:29
|
03.05.2024
Στο στόχαστρο όσων εναντιώνονται στις αμβλώσεις έχει τεθεί φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από 20 χρόνια για τον τερματισμό της κύησης στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ συγκρούεται με τους γιατρούς που τοποθετούνται κατά των αμβλώσεων σε μια άνευ προηγουμένου νομική αμφισβήτηση για την έγκρισή ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τον τερματισμό της πρόωρης εγκυμοσύνης εδώ και δύο δεκαετίες.

Η Συμμαχία για την Ιπποκράτεια Ιατρική ζήτησε από ένα ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο στο Ντάλας στα τέλη του περασμένου έτους να κηρύξει την έγκριση του FDA για το συγκεκριμένο φάρμακο παράνομη και να αφαιρέσει εντελώς το χάπι για την άμβλωση από την αγορά των ΗΠΑ.

Από την άλλη, σε μια καταγγελία που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Χάντινγκτον της Δυτικής Βιρτζίνια, η GenBioPro Inc, η εταιρεία που παρασκευάζει το φάρμακο, είπε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να παρακάμψει την έγκριση της μιφεπριστόνης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το 2000, απαγορεύοντας το χάπι, το πρώτο σε ένα σχήμα δύο φαρμάκων για φαρμακευτικές αμβλώσεις.

Η γιατρός, Έϊμι Μπράιαντ, κατέθεσε ξεχωριστή αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Ντάραμ της Βόρειας Καρολίνας, αμφισβητώντας τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την πολιτεία στη λήψη μιφεπριστόνης, οι οποίοι, όπως είπε, εμπόδιζαν την ικανότητά της να θεραπεύει ασθενείς.

Η Μπράιαντ αντιτάχθηκε στις απαιτήσεις της Βόρειας Καρολίνας να λαμβάνουν οι ασθενείς τα χάπια για την άμβλωση μόνο αυτοπροσώπως από γιατρούς σε ειδικά πιστοποιημένες εγκαταστάσεις και να υποβάλλονται σε συμβουλευτική -υπό την εντολή της πολιτείας- τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την έκτρωση.

Η μήνυσή της ανέφερε ότι οι περιορισμοί «παρεμβαίνουν στην ικανότητά της να παρέχει ιατρική φροντίδα στους ασθενείς της σύμφωνα με την καλύτερη ιατρική της κρίση και σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία».

Σε μια ξεχωριστή περίπτωση, ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων προτρέπουν έναν ομοσπονδιακό δικαστή του Τέξας να αναιρέσει την έγκριση της μιφεπριστόνης από την FDA και να αποσύρει αποτελεσματικά το φάρμακο από την αγορά.

Οι αγωγές πυροδοτούν μια αυξανόμενη νομική μάχη για την άμβλωση με φαρμακευτική αγωγή μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο που εξαλείφει το μακροχρόνιο δικαίωμα στην άμβλωση που θεσπίστηκε πριν από 50 χρόνια στο Roe v. Wade και ουσιαστικά άφησε τις πολιτείες να ρυθμίσουν τη διαδικασία.

Οι φαρμακευτικές αμβλώσεις αποτελούν περισσότερες από τις μισές αμβλώσεις στις ΗΠΑ, με τη μισοπροστόλη είναι το δεύτερο φάρμακο του σχήματος δύο φαρμάκων για φαρμακευτικές αμβλώσεις, μετά τη μιφεπριστόνη.

Η GenBioPro, η οποία πουλά μια γενική έκδοση της μιφεπριστόνης, είπε ότι ο νόμος περί προστασίας αγέννητου παιδιού της Δυτικής Βιρτζίνια, ο οποίος απαγόρευσε σχεδόν όλες τις αμβλώσεις τον Σεπτέμβριο, «έρχεται σε σύγκρουση με το ισχυρό εθνικό συμφέρον να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε ένα ομοσπονδιακά εγκεκριμένο φάρμακο για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης».

Σύμφωνα με τη μήνυση που υπέβαλλε η εταιρεία, η απαγόρευση των χαπιών για την άμβλωση παραβίαζε τη ρήτρα υπεροχής του Συντάγματος των ΗΠΑ καθώς το ίδιο το Κογκρέσο έδωσε στον FDA την εξουσία να ρυθμίζει τα φάρμακα. Η ρήτρα δίνει προτεραιότητα στους ομοσπονδιακούς νόμους έναντι των αντικρουόμενων πολιτειακών νόμων.

Η GenBioPro είπε επίσης ότι η απαγόρευση της πολιτείας παραβίαζε τη ρήτρα εμπορίου του Συντάγματος, η οποία περιορίζει τις πολιτείες από το να επιβαρύνουν το διαπολιτειακό εμπόριο.

Δώδεκα πολιτείες, όλες εκ των οποίων έχουν Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες και νομοθετικά σώματα, απαγορεύουν πλέον σχεδόν όλες τις αμβλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αμβλώσεων με φάρμακα.

Από τον Νοέμβριο, 16 πολιτείες που επιτρέπουν ορισμένες αμβλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Καρολίνας, περιορίζουν σε κάποιο βαθμό τις φαρμακευτικές αμβλώσεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, μια ερευνητική ομάδα που υποστηρίζει τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα