Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού, Ολέγκ Ματίτσιν, και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στάνισλαβ Ποζνιάκοφ, επέκριναν τους όρους που περιγράφηκαν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για την επανένταξη αθλητ(ρι)ών από τη Ρωσία στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σκιαγράφησε ένα πλαίσιο υπό το οποίο πιθανώς θα μπορούσαν αθλητές και αθλήτριες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να συμμετέχουν στους ασιατικούς προκριματικούς των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ, στην οποία σημειώνεται ότι «δεν πρέπει να αποφασίζουν κυβερνήσεις ποιοι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν σε ποιον διαγωνισμό και ποιοι αθλητές όχι» και ότι «κανένας αθλητής δεν πρέπει να εμποδίζεται να αγωνιστεί μόνο και μόνο λόγω του διαβατηρίου του», εκδόθηκε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, «τόνισε ότι οι αθλητές από τη Ρωσία δεν πρέπει να έχουν θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι».
Ωστόσο, η ΔΟΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε αθλητές των δύο χωρών να συμμετάσχουν στη διοργάνωση, μόνο εφόσον δε φέρουν διακριτικά της χώρας τους, αγωνιζόμενοι αν’ αυτού υπό ουδέτερη ολυμπιακή σημαία.
Οι «αυστηροί όροι» που ανακοίνωσε η ΔΟΕ περιλαμβάνουν επίσης την απαίτηση «πλήρους σεβασμού του Ολυμπιακού Χάρτη», ο οποίος ερμηνεύεται με τρόπο που να οδηγεί στον αποκλεισμό οποιουδήποτε αθλητή δηλώνει ότι υποστηρίζει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του ρωσικού υπουργείου Αθλητισμού, ο Ματίσιν είπε ότι η απαγόρευση της εμφάνισης εθνικών συμβόλων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας είναι αντίθετη με τον Ολυμπιακό Χάρτη.
«Η ΔΟΕ, στην απόφασή της, κάνει λόγο για δυνατότητα εισαγωγής αθλητών, επιδεικνύοντας την πολιτική ευελιξία της θέσης της», ανέφερε.
«Ταυτόχρονα», προσέθεσε, «θεωρούμε απαράδεκτο τον καθορισμό ειδικών όρων συμμετοχής, που δεν συνάδουν με τον Ολυμπιακό Χάρτη, τις αρχές της ισότητας και της δικαιοσύνης».
Ο Ποζνιάκοφ ήταν επίσης επικριτικός για τις απαιτήσεις που περιγράφονται από τη ΔΟΕ και είπε ότι η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή θα ζητήσει νομική αναθεώρηση της δήλωσης της ΔΟΕ.
«Αντιλαμβάνομαι τις πληροφορίες από τη ΔΟΕ ως μια προσπάθεια να γίνει ένα βήμα προς τους αθλητές», είπε.
«Αλλά την ίδια στιγμή, δυστυχώς, είναι και δύο βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Στην πραγματικότητα, η σημερινή δήλωση είναι μια προσπάθεια να διορθωθεί ένα λάθος που έχει ήδη οδηγήσει σε αβάσιμους περιορισμούς για τον ρωσικό και τον λευκορωσικό αθλητισμό για σχεδόν ένα χρόνο και έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα διεθνή αθλήματα», ανέφερε.
«Η φωνή της κοινής λογικής ακούστηκε. Ωστόσο, ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να διαφωνούμε κατηγορηματικά με τυχόν περιορισμούς, πρόσθετες απαιτήσεις και κυρώσεις που σχετίζονται με την εθνικότητα των αθλητών μας και μας τίθενται ξανά ως προϋπόθεση για να επιστρέψουμε στη διεθνή σκηνή» συμπλήρωσε.
«Πιστεύω ότι αυτό είναι ήδη μια επιτυχία», είπε ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ίγκορ Λεβίτιν, στους δημοσιογράφους. «Η Ολυμπιακή κοινότητα συνειδητοποιεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας».
«Δεν βρήκαμε τίποτα περίεργο στο χθεσινοβραδινό ανακοινωθέν [ΔΟΕ] αφού γνωρίζαμε ότι η δήλωση ήταν στο ίδιο πνεύμα με την αρχική», συνέχισε.
«Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό για εμάς οι αθλητές μας να έχουν άδεια συμμετοχής σε διεθνή τουρνουά και σε Ολυμπιακούς Αγώνες», σημείωσε ο Λεβίτιν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε επίσης αντιρρήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις που διατύπωσε η ΔΟΕ.
«Ακόμη και στη διατύπωση της πρωτοβουλίας υπάρχει υπερβολική πολιτική, η οποία θα έπρεπε να είναι ξένη προς τις ιδέες της Ολυμπιακής οικογένειας», είπε ο Πεσκόφ.
Οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2024. Θα είναι η πρώτη φορά που η γαλλική πρωτεύουσα διοργανώνει το γεγονός εδώ και έναν αιώνα. Διάφορες διοργανώσεις προκριματικών έχουν ήδη ξεκινήσει με περίπου 10.000 αθλητές να προσπαθούν να προκριθούν στη διοργάνωση που θα περιλαμβάνει 32 αθλήματα.