ΑΘΗΝΑ
07:37
|
20.04.2024
Η αμερικανική βιομηχανία όπλων παρεμβαίνει στη διεθνή συζήτηση για τον πόλεμο, δηλώνοντας έτοιμη να πουλήσει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οποιεσδήποτε χώρες είναι έτοιμες να παράσχουν στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη F-16 δεν θα αντιμετωπίσουν έλλειψη προμηθειών, ισχυρίστηκε η κορυφαία αμερικανική εταιρεία όπλων Lockheed Martin, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times την Τετάρτη, ο επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Lockheed Martin, Φρανκ Στ. Τζον, είπε ότι υπάρχει «πολλή συζήτηση για τη μεταβίβαση F-16 από τρίτους», δηλαδή χώρες, που επιθυμούν να αγοράσουν και στη συνέχεια να επανεξάγουν αμερικανικά μαχητικά στην Ουκρανία.

Παρόλο που η Lockheed δεν εμπλέκεται άμεσα σε συνομιλίες σχετικά με πιθανές παραδόσεις στρατιωτικών αεροσκαφών στο Κίεβο, ο Φρανκ Στ. Τζον είπε ότι η εταιρεία του σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών για να φτάσει στο σημείο, όπου θα είναι σε θέση να «ξαναγεμίσει αρκετά ικανοποιητικά όλες τις χώρες που επιλέγουν να κάνουν μεταφορές μέσω τρίτου για να βοηθήσουν στην τρέχουσα σύγκρουση».

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ και της Γερμανίας αυτή την εβδομάδα ότι θα στείλουν βαριά άρματα μάχης τους στην Ουκρανία. Η κίνηση έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για άλλες μεταφορές όπλων, καθώς το Κίεβο επανέλαβε τα αιτήματά του για περισσότερους πυραύλους και στρατιωτικά αεροσκάφη.

Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, έχει παραμείνει μέχρι στιγμής απρόθυμη να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, φοβούμενη ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Επιπλέον, οποιεσδήποτε πωλήσεις ή μεταφορές σε τρίτες χώρες οποιωνδήποτε μαχητικών αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής πρέπει επίσης να εγκρίνονται από τον Λευκό Οίκο. Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας δήλωσε στους Financial Times ότι η Ουάσιγκτον παραμένει σε επαφή με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους της σχετικά με τις ανάγκες της Ουκρανίας, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχει «τίποτα να ανακοινωθεί σχετικά με τα F-16».

Η Ολλανδία, από την άλλη πλευρά, η οποία διαθέτει περίπου 40 αεροσκάφη F-16, δήλωσε πρόσφατα ότι θα εξετάσει με «ανοιχτό μυαλό» τυχόν επίσημα αιτήματα για αποστολή των αεροπλάνων στην Ουκρανία και ότι δεν έχει «κανένα ταμπού» σε σχέση με στρατιωτική υποστήριξη.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση ότι η συνεχιζόμενη παράδοση όπλων στην Ουκρανία μόνο θα παρατείνει τη σύγκρουση και θα διακινδυνεύσει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ. Έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι οι δυνάμεις της θα αντιμετωπίζουν τα ξένα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία ως νόμιμους στόχους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα