ΑΘΗΝΑ
19:08
|
18.04.2024
Πιθανά μέσα προστασίας; Η χρήση αντηλιακών ή ειδικών γαντιών που καλύπτουν το δέρμα γύρω από τα δακτυλικά αποτυπώματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδεχόμενο πρόκλησης καρκίνου από την πολυετή, συχνή χρήση έκθεσης των χεριών στην υπεριώδη ακτινοβολία που βγάζουν ειδικές συσκευές για γρήγορο στέγνωμα της ημιμόνιμης βαφής στα νύχια καταγράφει μία νέα μελέτη επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον καθηγητή Λούντμιλ Αλεξαντρόφ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση  Nature Communications.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση των στεγνωτήρων βερνικιού νυχιών με υπεριώδεις ακτινοβολίες (συσκευές γνωστές και ως φουρνάκια) μπορεί να νεκρώνει ανθρώπινα κύτταρα ενώ όσα δεν «πεθαίνουν» μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένο κίνδυνο μετάλλαξης ή κακοηθών όγκων.

A postdoctoral scholar prepares samples for exposure to the UV device.
Ειδικότερα, σε δοκιμή που έκαναν σε καλλιέργειες ανθρωπίνων δερματικών κυττάρων αλλά και σε κύτταρα από ποντίκια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μέσα σε 20 λεπτά έκθεσης σε ακτινοβολίας UVA νεκρώνει το 20 με 30% των κυττάρων, ενώ όσα επιβίωσαν υπέστησαν βλάβη στο DNA  παρόμοια με αυτή που υφίστανται οι άνθρωποι με καρκίνο του δέρματος.

 Σε μία νέα έρευνα πρόσφατα ο Ισραηλινός ερευνητής Δρ Τόμερ Κους από το πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, μέρος της οποίας καταγράφηκε από σημερινό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας  Haaretz  δείχνει πως ο κίνδυνος βλάβης στο DNA  των πελατών σε καταστήματα μανικιούρ και βαφής νυχιών αυξάνεται όσο πιο συχνά αυτοί υποβάλλονται στην τεχνική βαφής με ημιμόνιμη βαφή που απαιτεί το γρήγορο στέγνωμά της σε συσκευές που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως προς το παρόν κάποια πρώτα μέσα προστασίας μπορεί να είναι η χρήση αντηλιακών ή ειδικών προστατευτικών γαντιών που καλύπτουν το δέρμα γύρω από τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Inside The Health Concerns Swirling Around UV Nail Polish Dryers

Ο Κουκς τόνισε πως διαπίστωσε πως η έκθεση στην ακτινοβολία UV προκαλεί βλάβη στα μιτοχόνδρια των κυττάρων καθώς αυξάνονται σε υψηλά επίπεδα οι ελεύθερες ρίζες αυξάνοντας κατά συνέπεια και τον κίνδυνο μεταλλάξεων στον πυρήνα του DNA.

Πάντως, ο ίδιος αλλά και άλλοι ερευνητές του κλάδου αυτού τόνισαν πως θα χρειαστούν έρευνες και πειράματα τουλάχιστον μίας δεκαετίας προτού εξακριβωθεί 100% κατά πόσον επικίνδυνη είναι η συχνή χρήση συσκευών στεγνώματος βερνικιού νυχιών με υπέρυθρες ακτινοβολίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εδιναν νερό με αρσενικό για χρόνια στους κατοίκους πόλης του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ

Προσφυγή στο ΣτΕ για την κατάργηση των απογευματινών χειρουργείων

ΠΟΥ: Ανησυχία προκαλεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

ΕΟΔΥ: Με απόλυση κινδυνεύουν 100 εργαζόμενοι με μπλοκάκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα