ΑΘΗΝΑ
00:49
|
17.04.2024
Η πρόταση παραπομπής υπογράφηκε από 28 αριστερούς βουλευτές που υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ομάδα Περουβιανών βουλευτών υπέβαλε την Τετάρτη ψήφισμα για την παραπομπή της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία βρίσκεται περίπου ενάμισι μήνα στην εξουσία. Η ομάδα των βουλευτών προσάπτει στη μεταβατική πρόεδρο «μόνιμη ηθική ανικανότητα».

Η προσπάθεια απομάκρυνσης της Μπολουάρτε έρχεται εν μέσω βίαιων διαμαρτυριών μετά την παραπομπή και τη σύλληψη του προκατόχου της, Πέδρο Καστίγιο, τον περασμένο μήνα. Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους μέχρι στιγμής.

Η πρόταση παραπομπής υπογράφηκε από 28 αριστερούς βουλευτές που υποστηρίζουν τον Καστίγιο. Για την κατάθεση της πρότασης απαιτούνταν τουλάχιστον 20%, ή 26 υπογραφές.

Η πρόταση πρέπει τώρα να εγκριθεί με 52 ψήφους για να μπορέσει να συζητηθεί στο Κογκρέσο, όπου πρέπει να κερδίσει τα δύο τρίτα της υποστήριξης του κοινοβουλίου.

«Ποτέ στην ιστορία του Περού μια κυβέρνηση σε τόσο λίγο χρόνο – έναν μήνα διακυβέρνησης – δεν έχει σκοτώσει περισσότερους από σαράντα ανθρώπους σε διαδηλώσεις», ανέφερε η πρόταση, κατηγορώντας την Μπολουάρτε ότι επέτρεψε την κατάχρηση και τη δυσανάλογη χρήση βίας, μεταξύ άλλων κατηγοριών.

Από την πλευρά της, η μεταβατική πρόεδρος του Περού, κατηγόρησε τον Καστίγιο, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση, ότι προώθησε την πολιτική πόλωση κατά τη διάρκεια των σχεδόν 17 μηνών στην εξουσία του.

Την Τρίτη, η Μπολουάρτε ζήτησε «πολιτική εκεχειρία», ενώ κατηγόρησε επίσης τους εμπόρους ναρκωτικών και άλλους για υποκίνηση της βίας στους δρόμους.

Το γραφείο του Διαμεσολαβητή του Περού δήλωσε ότι υπήρξαν περισσότεροι από 90 διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα την Τετάρτη και ένα άτομο σκοτώθηκε στην πόλη Κούσκο.

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις από την έναρξη των διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το γραφείο, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός, ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν αστυνομικούς και στρατιώτες για χρήση υπερβολικής βίας, συμπεριλαμβανομένων πραγματικών πυρομαχικών και ρίψης δακρυγόνων από ελικόπτερα, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές, κυρίως στις νότιες Άνδεις του Περού, χρησιμοποίησαν αυτοσχέδια όπλα και εκρηκτικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα