ΑΘΗΝΑ
04:56
|
04.05.2024
Με αφορμή την Άσα, έναν περιπλανώμενο γκρίζο λύκο που εντοπίστηκε στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, οι περιβαλλοντολόγοι παλεύουν για την επανεισαγωγή τους είδους στην χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περιβαλλοντολόγοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για τα σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μεταφέρει στο Μεξικό έναν απειλούμενο μεξικανικό γκρίζο λύκο, που αιχμαλωτίστηκε στο Νέο Μεξικό, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να του επιτραπεί να περιπλανηθεί ελεύθερος και να επανακατοικήσει τα Βραχώδη Όρη.

Η λύκαινα, που ονομάστηκε Άσα από μαθητές, αιχμαλωτίστηκε κοντά στο Τάος, στο Νέο Μεξικό, την περασμένη Κυριακή. Βρέθηκε βορειότερα από οποιονδήποτε άλλο μεξικανικό λύκο μετά την επανεισαγωγή του υπό εξαφάνιση είδους το 1998.

Η Υπηρεσία Ιχθυολογίας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ (USFWS) υποστηρείζει ότι η πολιτική της είναι να αιχμαλωτίζει και να μεταφέρει τους λύκους αφότου αυτοί διαφύγει από το ανοιχτό καταφύγιό τους και αν βρεθούν περιπλανώμενοι βόρεια του I40, του διακρατικού αυτοκινητόδρομου που διασχίζει το πάνω μισό του Νέου Μεξικού.

Από την πλευρά τους, οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι οι γκρίζοι λύκοι πρέπει να εισέλθουν σε ιστορικούς βιότοπους βόρεια του I40, όπως το Γκραντ Κάνιον και τα Νότια Βραχώδη Όρη, προκειμένου ο πληθυσμός τους στις ΗΠΑ να ανακάμψει περαιτέρω από το σημερινό επίπεδο των 200 περίπου που εντοπίζονται στη φύση.

Βέβαια, οι κτηνοτρόφοι παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι οι λύκοι επιτίθενται στα ζώα τους και θέτουν σε κίνδυνο τη δουλειά τους. Η ανάκτηση του είδους έχει παρεμποδιστεί από εκατοντάδες παράνομες και νόμιμες δολοφονίες, υποστηρίζουν οι ακτιβιστές.

«Η Υπηρεσία Ιχθυολογίας και Άγριας Ζωής έχει δεσμευτεί, με κανονισμό, να απομακρύνει όλους τους λύκους βόρεια του Ι40, για λογαριασμό της κτηνοτροφικής βιομηχανίας», δήλωσε ο Μάικλ Ρόμπινσον, ανώτερος συνήγορος διατήρησης στο Κέντρο Βιολογικής Ποικιλότητας.

Η Άσα άφησε το κοπάδι της στα τέλη του 2022 και εντοπίστηκε βόρεια, φτάνοντας σε απόσταση 50 μιλίων (81 χλμ.) από τα σύνορα του Κολοράντο πριν αιχμαλωτιστεί.

«Καθώς είναι περίοδος αναπαραγωγής και δεν υπάρχουν άλλοι γνωστοί λύκοι στην περιοχή, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα αρνητικής αλληλεπίδρασης ή αναπαραγωγής με οικόσιτα σκυλιά», ανέφερε η USFWS σε δήλωση.

Η Άσα θα κρατηθεί σε μια εγκατάσταση νότια του Αλμπουκέρκη προτού ζευγαρωθεί με έναν αρσενικό μεξικάνικο λύκο και μεταφερθεί ως ζευγάρι στο Μεξικό αργότερα φέτος, ανέφερε η USFWS.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα