ΑΘΗΝΑ
14:18
|
22.07.2026
Σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 100 ψήφους υπέρ και μία αποχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε με ψήφισμά του, χθες Πέμπτη, για την ίδρυση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου στο οποίο θα προσαχθεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Το διεθνές δικαστήριο αυτό, που θα εδρεύει στη Χάγη, πρέπει να δικάσει τις ηγεσίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που «σχεδίασαν, προετοίμασαν, άρχισαν και εκτέλεσαν» τον πόλεμο, αναφέρει το κείμενο του σχετικού ψηφίσματος.

Το ειδικό διεθνές δικαστήριο πρέπει να «υποστηριχθεί από όσο περισσότερα κράτη και όσους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς είναι δυνατόν, ιδιαίτερα από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», και το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως προς το εγχείρημα αυτό, προστίθεται στο ψήφισμα.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 100 ψήφους υπέρ και μία αποχή, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης —διεθνής οργανισμός ο οποίος δεν έχει καμία οργανική σχέση με την Ε.Ε.— είναι αρμόδιο για την επίβλεψη της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 46 κράτη μέλη του. Η Ρωσία αποχώρησε από τις τάξεις του τον Μάρτιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμία πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κούβας

Το Ιράν θα ελέγχει εάν οι ΗΠΑ συμμορφώνονται με το μνημόνιο (όχι το αντίθετο…)

Έχει γίνει η Ελλάδα ο Δούρειος Ίππος του Ισραήλ στον Κόλπο; – Middle East Eye

Δεν υπάρχει ειρήνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα