ΑΘΗΝΑ
08:18
|
25.04.2024
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί τις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ για μαζικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των φυλακισμένων, μεταξύ των οποίων είναι 1.082 παιδιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε την Παρασκευή τις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ για «μαζικές παραβιάσεις της δίκαιης διαδικασίας» κατά την κράτηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών, σε υπερπλήρεις φυλακές, επικαλούμενη κυβερνητικά στοιχεία που διέρρευσαν.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα είπε ότι μετά την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης τον Μάρτιο που αναστέλλει βασικά δικαιώματα ώστε να αντιμετωπιστεί η βία των συμμοριών, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν μεταφερθεί σε υπερπλήρεις φυλακές για «εγκλήματα ευρέως καθορισμένα».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει σε ισχύ μετά από πολλαπλές παρατάσεις, παρά τις επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αυτή η βάση δεδομένων που διέρρευσε δείχνει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Ταμάρα Ταρασίουκ Μπρόνερ, εν ενεργεία διευθύντρια Αμερικής στο Παρατηρητήριο, η οποία είπε ότι περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τον Μάρτιο.

Το ΠΑΔ είπε ότι η βάση δεδομένων προέρχεται από το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας και απαριθμούσε άτομα που διώχθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου του περασμένου έτους. Η βάση δεδομένων δείχνει ότι σχεδόν 1.082 κρατούμενοι είναι παιδιά, κυρίως αγόρια, που είχαν σταλεί σε προφυλάκιση από τον Αύγουστο, αναφέρει το ΠΑΔ.

Αυτό κατέστη δυνατό βάσει νόμου του Μαρτίου 2022 που μείωσε την ηλικία ποινικής ευθύνης σε εγκλήματα που σχετίζονται με συμμορίες από τα 16 στα 12, πρόσθεσε.

Επικαλούμενο τη βάση δεδομένων, το ΠΑΔ πρόσθεσε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενόσω βρίσκονταν υπό κράτηση, κυρίως στις φυλακές Izalco και La Esperanza της χώρας, όπου αντίστοιχα κρατούνταν τρεις και τέσσερις φορές περισσότεροι κρατούμενοι από όσους είναι σχεδιασμένα να στεγάσουν τα κτιριακά συγκροτήματα

Άλλες φυλακές, όπως η γυναικεία φυλακή του Ilopango και η ανδρική φυλακή του San Miguel ήταν έξι φορές πάνω από τη χωρητικότητα, αναφέρει το ΠΑΔ.

Περισσότερα από 50.000 άτομα στάλθηκαν σε προφυλάκιση από τα τέλη Αυγούστου, ανέφερε η οργάνωση, ενώ σχεδόν 40.000 κατηγορήθηκαν για «παράνομη ένωση», ένα έγκλημα που περιλαμβάνει άτομα που συμμετέχουν σε συμμορίες ή λαμβάνουν «έμμεσα οφέλη».

Οι αρχές κατηγόρησαν επίσης 8.000 άτομα για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση», έναν ευρύ όρο βάσει του νόμου του Σαλβαδόρ, ο οποίος σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανοίγει την πόρτα για αυθαίρετες συλλήψεις και κάνει ελάχιστα για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Μετά τις Ευρωεκλογές

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα