Η περουβιανή κυβέρνηση διέταξε να επέμβουν η αστυνομία και ο στρατός για να διαλυθούν μέσα στις επόμενες ώρες τα δεκάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα, που έχουν στήσει διαδηλωτές απαιτώντας να παραιτηθεί η πρόεδρος, Ντίνα Μπολουάρτε.
Η αστυνομία του Περού, «με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων», θα προχωρήσει «στο άνοιγμα των οδών του εθνικού δικτύου», ανακοίνωσαν το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα) τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας.
Οι ακροδεξιοί βουλευτές απαιτούν σχεδόν καθημερινά από τις Ένοπλες Δυνάμεις, που έχουν παραμείνει στο παρασκήνιο με περιορισμένες παρεμβάσεις, να αναλάβουν πλήρως την κατάσταση και να επιβάλουν την τάξη στο Περού.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, Μανουέλ Γκομέζ ντε λα Τόρε, ο κύριος στόχος είναι η επαρχία Πούνο των Νότιων Άνδεων, που έχει γίνει το προπύργιο των διαδηλώσεων. Εκεί σκοπεύουν να στείλουν στρατεύματα και τεθωρακισμένα για να «ξεμπλοκάρουν τους δρόμους».
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Πούνο, συγγενείς θυμάτων της κρατικής βίας κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων, απαίτησαν χθες «δικαιοσύνη» από την κυβέρνηση της μεταβατικής προέδρου Μπολουάρτε.
Η Εποπτεία Χερσαίων Μεταφορών (Sutran) ανέφερε στην καθημερινή της έκθεση ότι έχουν καταγραφεί 88 οδοφράγματα σε 31 επαρχίες και το Γραφείο του Διαμεσολαβητή υπολόγισε συγκεντρώσεις και πορείες σε πέντε επαρχίες και απεργίες σε άλλες πέντε.
Ταυτόχρονα, ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει τις Άνδεις με τη Λίμα έχει κλείσει και εκατοντάδες φορτηγά έχουν αποκλειστεί. Τα μπλόκα προκαλούν ελλείψεις βασικών ειδών και καυσίμων, για τα οχήματα και οικιακή χρήση, ανεβάζουν τις τιμές και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, περιπλέκουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τις μεταφορές φαρμάκων σε τομείς της χώρας.
Οι διαδηλώσεις απαιτούν την παραίτηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, τη διεξαγωγή γενικών εκλογών και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πιθανή σύγκληση συντακτικής συνέλευσης.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συγκεντρώνουν συνολικά 46 θανάτους από χτυπήματα πυροβόλων όπλων, έναν αστυνομικό λιντσάρισμα και 10 θανάτους πολιτών.
Χθες, ομάδα βουλευτών του Περουβιανού Κογκρέσου που υποστηρίζει ακόμα τον πρώην πρωθυπουργό Πέντρο Καστίγιο, έκαναν πρόταση παραπομπής για την παύση της μεταβατικής προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, κατηγορώντας την στάση της για τη λαϊκή αγανάκτηση και τους θανάτους των διαδηλωτών.