ΑΘΗΝΑ
03:17
|
27.04.2024
Το Κίεβο κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τη συμμετοχή αθλητ(ρι)ών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ακόμα και χωρίς εθνόσημο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία μπορεί να επιλέξει να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, εάν επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν, προειδοποίησε ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας, Βαντίμ Γκουτζέιτ.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι διερευνά σενάρια για την επανένταξη αθλητών και από τις δύο χώρες στη μεγάλη διοργάνωση, 11 μήνες μετά την επιβολή κυρώσεων από τη ΔΟΕ στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Αν και η Ρωσία παραδοσιακά διαγωνιζόταν στους ευρωπαϊκούς προκριματικούς, ο Ολυμπιακό Συμβούλιο της Ασίας απηύθυνε πρόσκληση στη Ρωσία και τη Λευκορωσία να συμμετάσχουν στους Ασιατικούς Αγώνες τον Σεπτέμβριο, κάτι που θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για τους αθλητές και τις αθλήτριες των δύο χωρών να συμμετάσχουν σε αγώνες προκριματικών Ολυμπιακών Αγώνων.

Ωστόσο, ο Ουκρανός υπουργός Αθλητισμού, που είναι επίσης και Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας, δήλωσε ότι θα ασκήσει πίεση για να διασφαλίσει ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τις διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις θα συνεχιστεί.

«Για ολόκληρη την ουκρανική αθλητική κοινότητα, αυτό είναι ζήτημα αρχής!» έγραψε στο Facebook.

«Σε αυτό μας στηρίζει τόσο ο Πρόεδρος του κράτους μας όσο και όλη η κοινωνία.

Μέρος των Διεθνών Ομοσπονδιών είναι εξοργισμένο με τις προσπάθειες της ΔΟΕ να προωθήσει την επιστροφή Ρώσων και Λευκορώσων.

Έχουμε απευθυνθεί και θα απευθυνθούμε σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση και των οποίων τις απόψεις μπορούν να ακούσουν τα μέλη της ΔΟΕ.

Η θέση μας είναι αμετάβλητη: όσο υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία, οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές δεν πρέπει να βρίσκονται σε διεθνείς αγώνες!

Αν δεν ακουστούμε, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρουμε και να αρνηθούμε να συμμετάσχουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε αυτή την εβδομάδα σε μήνυμα στο Telegram ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία τόνισε ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές «δεν έχουν θέση» στη γαλλική πρωτεύουσα το επόμενο έτος.

Ωστόσο, στη δήλωση, που εξέδωσε μετά από αυτές τις δηλώσεις του Ζελένσκι, η ΔΟΕ επέμεινε ότι η τιμωρία μεμονωμένων αθλητών λόγω της εθνικότητάς τους είναι αντίθετη με τον Ολυμπιακό Χάρτη.

Μεταξύ των όρων, που περιγράφονται από τη ΔΟΕ για τη συμμετοχή των αθλητ(ρι)ών από τις δύο χώρες, περιλαμβάνεται η αυστηρή τήρηση του κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), καθώς ότι πρέπει να τηρούν στάση ουδετερότητας ως προς τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ακόμα, θα πρέπει να μη φέρουν εθνόσημα, αλλά να αγωνιστούν υπό ουδέτερη ολυμπιακή σημαία.

Η ΔΟΕ δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά των δύο κυβερνήσεων πρέπει να συνεχιστούν.

Μετά τη δήλωση της ΔΟΕ, η Μόσχα υποστήριξε ότι οι κινήσεις για την αποκατάσταση Ρώσων και Λευκορώσων ανταγωνιστών είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση – αλλά σημείωσε την αντίθεσή της στους περιγραφόμενους όρους.

«Αντιλαμβάνομαι τις δηλώσεις της ΔΟΕ ως μια προσπάθεια να κάνει ένα βήμα προς τους αθλητές», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ROC) Στάνισλαβ Ποζνιάκοφ.

«Αλλά την ίδια στιγμή, δυστυχώς, είναι και δύο βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στην πραγματικότητα, [η] δήλωση είναι μια προσπάθεια να διορθωθεί ένα λάθος, που έχει ήδη οδηγήσει σε αβάσιμους περιορισμούς για τα ρωσικά και τα λευκορωσικά αθλήματα για σχεδόν ένα χρόνο και έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα διεθνή αθλήματα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα