ΑΘΗΝΑ
23:24
|
26.04.2024
Η δημοσκόπηση του Υπουργείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης έγινε πριν η Ε.Ε. ανακοινώσει πως η Σερβία θα υποστεί συνέπειες, αν δεν αναγνωρίσει το Κόσοβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τελευταία επίσημη δημοσκόπηση στη Σερβία έδειξε ότι η υποστήριξη της κοινής γνώμης στην προοπτική ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μειωθεί δραστικά, ήδη πριν να ανακοινώσει η Ε.Ε. την «πρότασή» της για το ζήτημα του Κοσόβου.

Η σερβική κυβέρνηση επέλεξε να επισημάνει τη διαφαινόμενη από τη δημοσκόπηση έγκριση της κοινής γνώμης για τις αλλαγές «που σχετίζονται με μια πιθανή ένταξη».

«Η υποστήριξη των πολιτών για τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις παραμένει σε υψηλό επίπεδο», ανέφερε ο τίτλος της ανακοίνωσης του Υπουργείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης επί των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, που δημοσιεύτηκε αργά την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι Βρυξέλλες είναι καλές καθ’ αυτές.

Ωστόσο, σε ένα υποθετικό δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ε.Ε., μόνο το 43% δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ, ενώ το 32% πως θα ψήφιζε κατά, το 13% πως θα απείχε και το 12% δήλωσε ότι δεν γνώριζε.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στα μέσα Δεκεμβρίου 2022. Όπως σημείωσε το Bloomberg, η ίδια έρευνα το 2021 έδειξε υποστήριξη 54% για την ένταξη στην Ε.Ε., κάτι που συνεπάγεται πτώση 11 ποσοστιαίων μονάδων από τότε.

Στην ερώτηση του τι σημαίνει η Ε.Ε. για αυτούς, το 15% των ερωτηθέντων απάντησε τη δυνατότητα να ταξιδεύει ελεύθερα, το 14% περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης και το 13% «καλύτερο μέλλον για τους νέους». Παράλληλα, ένα 13% δήλωσε ότι η ένταξη στην Ε.Ε. θα αποτελούσε κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας.

Σύμφωνα με την κυβερνητική έρευνα, οι Σέρβοι πολίτες «εξέφρασαν την προθυμία τους να αλλάξουν τις τρέχουσες συνήθειες του τρόπου ζωής τους, εάν είναι για τον σκοπό της ένταξης στην Ε.Ε.», με το 41% να λέει ότι θα συστηματοποιήσει την ανακύκλωσή του ή θα εξοικονομήσει ενέργεια και νερό.

Ωστόσο, στην ερώτηση εάν οι μεταρρυθμίσεις που ζητά η Ε.Ε. πρέπει να πραγματοποιηθούν, «προς όφελος των πολιτών και με σκοπό τη δημιουργία μιας καλύτερης και πιο ρυθμισμένης Σερβίας», ναι απάντησαν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων.

Citizens' support for European reforms remains at a high level

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν διαρρεύσει στα ΜΜΕ η πρόταση της «μεγάλης πεντάδας» για το Κόσοβο. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. απαιτεί από το Βελιγράδι να αναγνωρίσει de facto το Κόσοβο, καθώς σε άλλη περίπτωση θα στερηθεί το δικαίωμα ταξιδιών χωρίς βίζα και θα χάσει επενδύσεις, μέτρα που, σύμφωνα με τον ίδιο, ισοδυναμούν στην πραγματικότητα με κυρώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα