Ενώ η πληροφόρηση γύρω από τις συναλλαγές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προμήθεια εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού την περίοδο της παγκόσμιας έξαρσης του ιού, γίνεται με το σταγονόμετρο, στοιχεία που έρχονται στο φως για την αγοραπωλησία των σκευασμάτων των Pfizer/Biontech και Moderna στη Γερμανία, καταδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την εφαρμογή του νόμου της «προσφοράς και ζήτησης».
Σύμφωνα λοιπόν, με δημοσίευμα του Euractiv, οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες επέβαλαν σημαντικά υψηλότερες τιμές εμβολίων στη χώρα εν μέσω της πανδημίας, όπως προκύπτει από έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση των γερμανικών μέσων ενημέρωσης.
Η Γερμανία δαπάνησε συνολικά 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ για εμβόλια, σύμφωνα με τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές των NDR και WDR και την εφημερίδα SZ, οι οποίες επικαλούνται μια εμπιστευτική επισκόπηση εντολών που περιγράφει λεπτομερώς πόσα εμβόλια παρήγγειλε η γερμανική κυβέρνηση, από ποιον παραγωγό και σε ποια τιμή.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η κυβέρνηση παρήγγειλε 39 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την Biontech/Pfizer σε τιμή περίπου 15,50 ευρώ η κάθε μία, τον Δεκέμβριο του 2020. Εννέα μήνες αργότερα, η τιμή είχε αυξηθεί στα 23,20 ευρώ ανά τεμάχιο. Η τιμή για τα εμβόλια Moderna αυξήθηκε επίσης κατά περισσότερο από 50% μέσα σε τρεις μήνες.
Για τον Βολφ-Ντίετερ Λούντβιγκ, πρόεδρο της Επιτροπής Φαρμάκων του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, αυτό δείχνει ότι οι εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν μια κατάσταση στην οποία οι χώρες χρειάζονταν απεγνωσμένα εμβόλια, επιβάλλοντας υψηλότερη τιμή. «Για μένα αυτό είναι αμφίβολο, καθώς, εξετάζοντας τα έσοδα από τις πωλήσεις, θα μπορούσατε να είχατε παραμείνει στην αρχική τιμή», δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NDR.
Η Pfizer απάντησε στα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, με εκπρόσωπο της εταιρείας να δηλώνει στο NDR ότι «δεν πρέπει να βασίζεστε σε πληροφορίες που δεν μπορούν να επαληθευτούν». Ωστόσο, το ποσό που δαπάνησε η Γερμανία για τα εμβόλια που αναφέρθηκε από τα τρία μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώθηκε από το γερμανικό υπουργείο Υγείας.
Οι νέες αναφορές των μέσων ενημέρωσης είναι μία από τις λίγες πληροφορίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές σχετικά με την προμήθεια εμβολίων COVID-19 στην Ε.Ε. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των νομοθετών και της κοινωνίας των πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι φαρμακευτικές εταιρείες που προμήθευσαν το μπλοκ με εμβόλια, έχουν μέχρι στιγμής δημοσιοποιήσει μόνο τις συμβάσεις που συνήφθησαν μεταξύ τους σε λογοκριμένη μορφή.