ΑΘΗΝΑ
17:34
|
18.04.2024
Οι αστυνομικοί φαίνονται να χτυπούν τον Τάιρ Νίκολς, 29 ετών, στα βίντεο από τη σύλληψη της 7ης Ιανουαρίου, χωρίς κανένα σημάδι ότι αντιστέκεται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλάνα από έλεγχο κυκλοφορίας που έκανε πέντε πρώην αστυνομικούς του Μέμφις να κατηγορούνται για φόνο, τους δείχνει να κλωτσούν και να χτυπούν με γροθιές έναν οδηγό για αρκετά λεπτά καθώς αυτός φωνάζει για τη μητέρα του, αναφέρει το BBC.

Οι αστυνομικοί φαίνονται να χτυπούν τον Τάιρ Νίκολς, 29 ετών, στα βίντεο από τη σύλληψη της 7ης Ιανουαρίου, χωρίς κανένα σημάδι ότι αντιστέκεται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι «πόνεσε βαθιά» από το «φρικτό» βίντεο.

Οι δικηγόροι της οικογένειας του κ. Νίκολς παρομοίασαν την επίθεση με τον ξυλοδαρμό από την αστυνομία του 1991 του αυτοκινητιστή του Λος Άντζελες, Ρόντνεϊ Κινγκ.

Αυτό το άρθρο περιέχει περιγραφές βίας που μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρουν ενοχλητικές.

Η αστυνομία αρχικά είπε ότι ο κύριος Νίκολς είχε σταματήσει ως ύποπτος για αλόγιστη οδήγηση, κάτι που δεν έχει τεκμηριωθεί. Πέθανε στο νοσοκομείο τρεις μέρες αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου.

Ο κύριος Νίκολς ήταν μαύρος, όπως και οι πέντε αστυνομικοί που κατηγορούνται για την υπόθεση.

Το Αστυνομικό Τμήμα του Μέμφις έδωσε στη δημοσιότητα τέσσερα γραφικά βίντεο της διακοπής της κυκλοφορίας και των βίαιων συνεπειών της την Παρασκευή, συνολικού πλάνα πάνω από μία ώρα.

Το πρώτο βίντεο δείχνει αστυνομικούς να βγάζουν τον κύριο Νίκολς από το όχημά του και να του φωνάζουν να κατέβει στο έδαφος.

«Δεν έκανα τίποτα!» αυτος λεει. Οι αξιωματικοί απαιτούν να ξαπλώσει.

«Ξαπλώστε στο [βρισιά] έδαφος!» φωνάζει ένας αξιωματικός, καθώς ένας άλλος ακούγεται να λέει: «Ρίξ’ του με το τέιζερ!»

Ένας αξιωματικός φωνάζει: «Βάλε τα χέρια σου πίσω από την πλάτη σου πριν σου σπάσω την [βρισιά]».

«Εσείς κάνετε πραγματικά πολλά αυτή τη στιγμή», λέει ο κύριος Νίκολς στους αξιωματικούς. «Απλώς προσπαθώ να πάω σπίτι».

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ένας από τους αξιωματικούς πυροβολεί με τέιζερ τον κύριο Νίκολς, ο οποίος πηδάει και καταφέρνει να τραπεί σε φυγή.,

Ένα ξεχωριστό βίντεο, από κάμερα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης τοποθετημένη σε στύλο κοινής ωφελείας, δείχνει αστυνομικούς να χτυπούν τον κ. Νίκολς αφού τον έπιασαν σε μια κατοικημένη περιοχή.

Φαίνονται δύο αστυνομικοί να κρατούν τον κύριο Νίκολς κάτω, ενώ άλλοι τον κλωτσούν και τον χτυπούν εναλλάξ και να τον χτυπούν με γκλοπ.

Τον σέρνουν στο έδαφος και τον στηρίζουν πάνω σε ένα αυτοκίνητο της ομάδας. Περνούν περισσότερα από 20 λεπτά μέχρι να φτάσει ένα ασθενοφόρο.

Το τρίτο και το τέταρτο βίντεο δείχνουν πλάνα από την κάμερα του σώματος της αστυνομίας από τον ξυλοδαρμό, με τον κ. Νίκολς να κρατιέται κάτω, να ψεκάζεται με πιπέρι και να του επιτίθεται καθώς φωνάζει επανειλημμένα: «Μαμά!»

Τα βίντεο δείχνουν επίσης αστυνομικούς να διηγούνται λεπτομέρειες του περιστατικού, καθώς ο κύριος Νίκολς είναι ξαπλωμένος στο αυτοκίνητο.

Μερικοί από αυτούς ισχυρίζονται ότι ο κύριος Νίκολς τους «στρίμωξε» ή προσπάθησε να πάρει τα όπλα τους, αν και κανένας από τους ισχυρισμούς δεν είναι ξεκάθαρος από το βίντεο που κυκλοφόρησε.

Ακούγονται επίσης αστυνομικοί να λένε ότι δεν βρέθηκε τίποτα στο αυτοκίνητό του.

Η μητέρα του Νίκολς, Ρόου Βον Γουέλς, είπε ότι ο γιος της ήταν μόλις 70 μέτρα από το σπίτι όταν οι αστυνομικοί του Μέμφις τον «δολοφόνησαν».

Εκπρόσωποι της οικογένειας έχουν περιγράψει τον κ. Νίκολς ως πατέρα ενός τετράχρονου γιου και δεινό στο σκέιτμπορντ, που είχε πρόσφατα εγγραφεί σε μάθημα φωτογραφίας. Εργαζόταν για την εταιρεία παράδοσης δεμάτων FedEx.

Ένας από τους δικηγόρους, ο Αντόνιο Ρομανούτσι, είπε: «Αυτός ο νεαρός άνδρας, εξ ορισμού του νόμου σε αυτό το κράτος, τρομοκρατήθηκε».

Οι πέντε αξιωματικοί – Ταντάριους Μπιν, Ντιμίτριους Χέιλι, Ντέσμοντ Μιλς Τζούνιορ, Έμιτ Μάρτιν ο 3ος και Τζάστιν Σμιθ – απολύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Τέθηκαν υπό κράτηση την Πέμπτη και ο καθένας τους αντιμετωπίζει κατηγορίες για δολοφονία δεύτερου βαθμού, βαριά επίθεση, βαριά απαγωγή, υπηρεσιακή παράβαση και υπηρεσιακή καταπίεση.

Τέσσερις από τους πέντε κατέθεσαν εγγύηση και αφέθηκαν ελεύθεροι από την κράτηση μέχρι την Παρασκευή το πρωί, σύμφωνα με τα αρχεία της φυλακής.

Οι δικηγόροι του κ. Μάρτιν και του κ. Μιλς είπαν ότι οι πελάτες τους θα δηλώσουν αθώοι.

Η Αστυνομική Διευθύντρια του Μέμφις, Σέρλιν Ντέιβις, περιέγραψε τις ενέργειες των πέντε αστυνομικών ως «ειδεχθή, απερίσκεπτη και απάνθρωπη».

Καθώς αναμένονται διαμαρτυρίες, είπε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να δημοσιεύσουν το βίντεο το βράδυ της Παρασκευής, ώστε οι μαθητές και οι μετακινούμενοι να έχουν χρόνο να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Δεκάδες διαδηλωτές έκλεισαν μια οδική γέφυρα στην περιοχή του Μέμφις το βράδυ της Παρασκευής, ενώ μικρής κλίμακας διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον.

Ένας διαδηλωτής στη συγκέντρωση του Μέμφις, ο 21χρονος Κίριον, είπε στο BBC ότι από παιδί ονειρευόταν να ενταχθεί στην αστυνομία της πόλης, αλλά τώρα αυτό το όνειρο γκρεμίστηκε. «Είναι απλώς κακό, το σύστημα θα είναι για πάντα κακό ,» αυτός είπε. «Γι’ αυτό είμαι εδώ έξω σήμερα, από τώρα δεν μπορώ να βασιστώ [στην αστυνομία] για να με προστατεύσει.

«Πώς μπορώ να ξέρω ότι ο άντρας δεν πρόκειται να βάλει το γόνατό του στο λαιμό μου, ή να με κρατήσει κάτω και να με χτυπήσει βάναυσα;»

Μετά τη δημοσιοποίηση των βίντεο, το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σέλμπι δήλωσε ότι δύο από τους αναπληρωτές του είχαν επίσης απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους εν αναμονή της έρευνας για τη συμπεριφορά τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εδιναν νερό με αρσενικό για χρόνια στους κατοίκους πόλης του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ

Νίσυρος: Σε αναστολή ο υπάλληλος του ΥΠΠΟ μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα για την αρχειοθέτηση της μήνυσης συγγενών κατά Τριαντόπουλου

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η 6ήμερη εργασία από Ιούλιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα