ΑΘΗΝΑ
08:50
|
19.04.2024
Προεκλογικά τεχνάσματα Μητσοτάκη για άμβλυνση των αντιδράσεων των καλλιτεχνών με εξαγγελίες για «πράξεις και όχι ευχολόγια» αλλά εν τέλει αοριστίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να αμβλύνει με προεκλογικά τεχνάσματα τις αντιδράσεις για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 βάσει του οποίου εκμηδενίζονται τα πτυχία των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών επιχειρεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει νέων μαζικών κινητοποιήσεων και λίγες μόλις ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας που έχουν θέσει συλλογικά οι καθηγητές και οι καθηγήτριες της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου για την απώλεια του έτους και την παραίτησή τους, με τη Σχολή να κινδυνεύει να κλείσει για πρώτη φορά στην ιστορία της λειτουργίας της.

«Ακούσαμε τις διαμαρτυρίες των καλλιτεχνών με προσοχή, συνομιλήσαμε, διαβουλευτήκαμε. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Το ΠΔ 85/2022 δεν προκάλεσε αυτή τη διαχρονική παθογένεια, επανέφερε όμως με ένταση το θέμα στον δημόσιο διάλογο» ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός. Απέφυγε, ωστόσο, επιμελώς να δεσμευτεί για την παραμικρή τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, που έχει προκαλέσει την σύσσωμη αντίδραση του καλλιτεχνικού κόσμου, και την ικανοποίηση στο ελάχιστο του αιτήματος για τη διαβάθμιση των ανώτερων σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Αντιθέτως, την ίδια ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε λύσεις στο ζήτημα της «απουσίας σύνδεσης» των σπουδών στις παραστατικές τέχνες από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, επέλεξε να αποσιωπήσει πλήρως και εσκεμμένα το τεράστιο πλήγμα της υποβάθμισης των καλλιτεχνών σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσιάζοντας ως πανάκεια επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση που «εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο από το προεδρικό διάταγμα ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στις προθέσεις μας είναι η στήριξη και αναβάθμιση και όχι η υποβάθμιση του κλάδου».

«Είναι η πρώτη φορά που μία Κυβέρνηση προχωρά σε μία τέτοια κίνηση, αποδεικνύοντας με πράξεις, και όχι με ευχολόγια την αποφασιστικότητά μας να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών» θριαμβολόγησε ο Κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας εν τέλει ως μόνη λύση τα σχέδια επί χάρτου της παρούσας κυβέρνησης για τη δημιουργία Ανώτατης δημόσιας σχολής παραστατικών τεχνών έως το 2025  και τη αόριστη χρονικα σύσταση τριών διυπουργικών Ομάδων Εργασίας, για να μεταθέσει εν τέλει την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε στην επόμενη τετραετία. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της Ελλάδας στην 60η Μπιενάλε Βενετίας

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα