ΑΘΗΝΑ
20:47
|
19.04.2024
Οι αρχές του Όκλαντ, άρχισαν να καθαρίζουν το Σάββατο μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες και εκκενώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές στη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, του Όκλαντ, άρχισαν να καθαρίζουν το Σάββατο μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες και εκκενώσεις, με τουλάχιστον δύο ανθρώπους να έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν και δύο ακόμη να αγνοούνται από τον εκτεταμένο πλημμυρισμό.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρέμεινε σε ισχύ στην πόλη των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων στο βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας, καθώς οι βροχοπτώσεις υποχώρησαν μετά τις πλημμύρες της Παρασκευής στα βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά.

Ο πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς, λιγότερο από μια εβδομάδα στην εξουσία, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την πόλη πριν περιοδεύσει σε σπίτια που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

«Το επίπεδο της καταστροφής σε ορισμένες περιοχές είναι σημαντικό», είπε ο Χίπκινς στους δημοσιογράφους, περιγράφοντας το γεγονός ως «άνευ προηγουμένου» στην πρόσφατη μνήμη.

Το φως της ημέρας αποκάλυψε τον αντίκτυπο της καταιγίδας, που προκλήθηκε από τον θερμό αέρα που κατέβαινε από τις τροπικές περιοχές, προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες, δήλωσε η Διεύθυνση Έκτακτης Ανάγκης του Ώκλαντ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

«Το Όκλαντ κατακλύστηκε την Παρασκευή –την πιο υγρή μέρα του Όκλαντ στην ιστορία– και σήμερα ξεκινάμε τον καθαρισμό», είπε ο ελεγκτής της υπηρεσίας, Άντριου Κλαρκ, σε δήλωση, καλώντας τους κατοίκους που επιστρέφουν στα σπίτια τους για να ερευνήσουν τις ζημιές από τις πλημμύρες.

Δύο άνδρες βρέθηκαν νεκροί, ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας. Γίνονταν έρευνες για έναν άνδρα που πιστεύεται ότι παρασύρθηκε, ενώ ένα άλλο άτομο αγνοείται μετά από κατολίσθηση που έπληξε σπίτι σε ένα προάστιο του Όκλαντ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Περισσότερες από 2.000 κλήσεις για βοήθεια και 70 εκκενώσεις έγιναν σε όλη την πόλη, ανέφερε η New Zealand Herald.

Τα ρεκόρ βροχοπτώσεων στην πόλη καταρρίφθηκαν, με το αεροδρόμιο του Ώκλαντ να καταγράφει 249 χιλιοστά.

Ορισμένες τοπικές πτήσεις ξεκίνησαν ξανά στο αεροδρόμιο του Όκλαντ, το οποίο είχε κλείσει τις εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις την Παρασκευή.

Η Air New Zealand ανακοίνωσε ότι οι εσωτερικές πτήσεις της από και προς το Όκλαντ επανήλθαν από το μεσημέρι (23:00 GMT την Παρασκευή) και οι διεθνείς πτήσεις από το Όκλαντ θα επαναληφθούν από το μεσημέρι της Κυριακής (23:00 GMT το Σάββατο).

Ο ιστότοπος του αεροδρομίου ανέφερε ότι ο διεθνής τερματικός σταθμός του θα ανοίξει για αναχωρήσεις από τις 5 μ.μ. (04:00 GMT), ενώ οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν ξανά στις 4:30 π.μ. της Κυριακής (15:30 GMT το Σάββατο).

Η Air New Zealand ανέφερε ότι 12 από τις διεθνείς πτήσεις της που επρόκειτο για Ώκλαντ είχαν εκτραπεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν υποχωρήσει, μια άλλη περίοδος βροχοπτώσεων ήταν πιθανή την Κυριακή, είπε ο εθνικός μετεωρολόγος, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος «αναμένεται να είναι σοβαρός και εκτεταμένος λόγω του κορεσμένου εδάφους».

«Περισσότερες πλημμύρες θα σημειωθούν σε πολλές βόρειες περιοχές τις επόμενες ημέρες», προειδοποίησε.

Την Παρασκευή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πυροσβέστες, αστυνομία και προσωπικό αμυντικών δυνάμεων να σώζουν εγκλωβισμένους ανθρώπους από πλημμυρισμένα σπίτια χρησιμοποιώντας σχοινιά και λέμβους διάσωσης.

Οι πλημμύρες ανάγκασαν να ακυρωθούν οι συναυλίες του Βρετανού ποπ σταρ Έλτον Τζον στην πόλη, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα