ΑΘΗΝΑ
00:26
|
20.04.2024
Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν θα διεξάγει ετήσιες συνομιλίες με την Ιαπωνία για την ανανέωση μιας συμφωνίας που επιτρέπει το ψάρεμα κοντά σε αμφισβητούμενα νησιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα διεξάγει ετήσιες συνομιλίες με την Ιαπωνία για την ανανέωση μιας συμφωνίας που επιτρέπει στους Ιάπωνες ψαράδες να δραστηριοποιούνται κοντά σε αμφισβητούμενα νησιά, λέγοντας ότι η Ιαπωνία έχει λάβει αντιρωσικά μέτρα΄, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Τα νησιά, έξω από το βόρειο ιαπωνικό νησί Χοκάιντο, είναι γνωστά στη Ρωσία ως Κουρίλες και στην Ιαπωνία ως Βόρεια Εδάφη και αποτελούν τον πυρήνα δεκαετιών εντάσεων μεταξύ των γειτόνων.

«Στο πλαίσιο των αντιρωσικών μέτρων που έλαβε η ιαπωνική κυβέρνηση… η ρωσική πλευρά ενημέρωσε το Τόκιο ότι δεν μπορούσε να συμφωνήσει για τη διεξαγωγή διακυβερνητικών διαβουλεύσεων για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η Ιαπωνία, ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, επέβαλε κυρώσεις σε δεκάδες Ρώσους, τόσο μεμονωμένα άτομα όσο και οργανώσεις, αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι.

Την Παρασκευή, ενίσχυσε τις κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις.

Η Ρωσία τον Ιούνιο ανέστειλε τη συμφωνία του 1998 που επέτρεπε στα ιαπωνικά σκάφη να ψαρεύουν κοντά στα νησιά και ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας είπε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ιαπωνία θα απαιτήσει από τη Ρωσία να συμμετάσχει στις ετήσιες συνομιλίες ώστε να ξεκινήσουν οι φετινές αλιευτικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο είπε ότι δεν θα υπάρξει βελτίωση στους δεσμούς εάν η Ιαπωνία δεν δείξει «σεβασμό».

«Για να επιστρέψουμε σε έναν κανονικό διάλογο, οι Ιάπωνες γείτονες θα πρέπει να δείξουν στοιχειώδη σεβασμό για τη χώρα μας, επιθυμία να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις», ανέφερε το υπουργείο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με αξιωματούχους του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών για σχόλια εκτός του κανονικού ωραρίου.

Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν τερματίσει επίσημα τις εχθροπραξίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της αντιπαράθεσής τους για τα νησιά, που κατέλαβε η Σοβιετική Ένωση στο τέλος του πολέμου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα