ΑΘΗΝΑ
08:28
|
20.04.2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ καταδίκασαν το καθεστώς Άσαντ της Συρίας για φερόμενη επιθεση με χλώριο στην πόλη Ντούμα το 2018.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ καταδίκασαν το Σάββατο το καθεστώς Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας, αφού μια έκθεση το βρήκε υπεύθυνο για την επίθεση με χλώριο στην πόλη Ντούμα το 2018, η οποία άφησε πίσω του 43 νεκρούς, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το Middle East Monitor, η έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) αναφέρει ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε» ότι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο του καθεστώτος Άσαντ στόχευσε μια κατοικημένη περιοχή στην πόλη με δύο φιάλες γεμάτες με αέριο χλώριο.

Η πόλη Ντούμα είναι η επαρχιακή πρωτεύουσα της επαρχίας Τιφ Ντιμάσκ και βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού.

«Η έκθεση διαψεύδει τον ρωσικό ισχυρισμό ότι επρόκειτο για επίθεση της αντιπολίτευσης», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

«Οι κυβερνήσεις μας καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την επανειλημμένη χρήση αυτών των φρικτών όπλων από το συριακό καθεστώς και παραμένουν σταθερές στις απαιτήσεις μας να συμμορφωθεί αμέσως το καθεστώς Άσαντ με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα (CWC) και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Συρία πρέπει να να δηλώσει και να καταστρέψει το πρόγραμμά της για τα χημικά όπλα και να επιτρέψει την ανάπτυξη του προσωπικού του ΟΑΧΟ στη χώρα του για να επαληθεύσει ότι το έχει κάνει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι υπουργοί κατηγόρησαν επίσης τη ρωσική στρατιωτική αστυνομία ότι βοήθησε το καθεστώς Άσαντ, λέγοντας ότι «καμία παραπληροφόρηση από το Κρεμλίνο δεν μπορεί να κρύψει το χέρι της στην υποβοήθηση του καθεστώτος Άσαντ».

«Στον απόηχο της χημικής επίθεσης της Συρίας στις 7 Απριλίου 2018, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία βοήθησε το συριακό καθεστώς να εμποδίσει την πρόσβαση του ΟΑΧΟ στον τόπο της επίθεσης και προσπάθησε να απολυμάνει την τοποθεσία. Ρωσικά και συριακά στρατεύματα οργάνωσαν επίσης φωτογραφίες που αργότερα διαδόθηκαν στο διαδίκτυο σε προσπαθούν να υποστηρίξουν τις κατασκευασμένες αφηγήσεις του για αυτό το περιστατικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα