ΑΘΗΝΑ
18:17
|
23.04.2024
Το αεροδρόμιο κατασκευάζεται δίπλα σε λιμνοθάλασσα που αποτελεί καταφύγιο για πάνω από 200 είδη πουλιών και άλλων ζώων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομάδα για την προστασία του περιβάλλοντος διαδήλωσε το Σαββατοκύριακο εναντίον της κατασκευής ενός νέου αεροδρομίου του Αυλώνα της Αλβανίας, που προορίζεται να τονώσει τον τουρισμό, αλλά όπως υποστηρίζουν οι διαδηλωτές, θα θέσει σε κίνδυνο τον βιότοπο για περίπου 200 είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένων φλαμίνγκο και πελεκάνων.

Η γραφική λιμνοθάλασσα της προστατευόμενης περιοχής της Νάρτας στα παράλια της Αδριατικής της Αλβανίας είναι ένας κρίσιμος σταθμός για τα σμήνη πουλιών στην ετήσια μετανάστευσή τους μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

Η κυβέρνηση κατασκευάζει το αεροδρόμιο μόλις 5 χιλιόμετρα (3 μίλια) από την ακτή της Αδριατικής που χαρακτηρίζεται από τις παρθένες αμμώδεις παραλίες, που οι αλβανικές αρχές ελπίζουν ότι θα προσελκύσουν περισσότερους ξένους τουρίστες.

«Για όσους πιστεύουν ότι αυτό το αεροδρόμιο θα φέρει ανάπτυξη, στην πραγματικότητα αυτό το αεροδρόμιο θα φέρει μόνο καταστροφή», είπε ο τουριστικός ξεναγός Άλμπεν Κόλα το Σάββατο, ένας από τους δεκάδες περιβαλλοντολόγους και ορνιθολόγους που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Αλβανία σκοπεύει να ενταχθεί σύντομα, είπε ότι το έργο του αεροδρομίου, το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 και πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024, πραγματοποιήθηκε σε αντίθεση με τους εθνικούς και διεθνείς νόμους για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Η επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης που εργάζεται για την προστασία της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων δήλωσε ότι η Αλβανία πρέπει να αναστείλει την κατασκευή του αεροδρομίου.

«Αυτό δείχνει ότι αυτός ο φυσικός πλούτος δεν ανήκει μόνο σε εμάς αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι ξένες κυβερνήσεις κάνουν περισσότερα για να τον προστατεύσουν από εμάς», δήλωσε ο Τζόνι Βόρπσι, από τη ΜΚΟ Προστασία και Διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος στην Αλβανία (PPNEA). που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την προστασία της λιμνοθάλασσας.

Τον Νοέμβριο, ένα αλβανικό δικαστήριο απέρριψε μήνυση που κατέθεσαν τοπικές ΜΚΟ κατά της κατασκευής του αεροδρομίου, αλλά σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση.

Ο Βόρπσι είπε ότι το αεροδρόμιο, το οποίο θα εξυπηρετεί τη νότια παράκτια πόλη του Αυλώνα, όχι μόνο θα καταστρέψει τους βιότοπους των πτηνών αλλά θα αυξήσει τον κίνδυνο σύγκρουσης αεροσκαφών με μεγάλα πουλιά.

Η Mabetex, η ελβετική εταιρεία που ηγείται του έργου, είπε ότι οι διαδρομές απογείωσης και προσγείωσης των αεροπλάνων εκεί δεν θα επηρεάσουν τις διαδρομές των πτηνών. Ανέφερε ότι ο διάδρομος θα απέχει 3,5 χιλιόμετρα από το καταφύγιο πουλιών και 5 χιλιόμετρα από τις κύριες διαδρομές μετανάστευσης πουλιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Το υπερπλεόνασμα ήρθε από τη φοροληστεία και την ακρίβεια, λέει το ΚΚΕ

Αισιοδοξία ΣΕΒ για τις προοπτικές της βιομηχανίας στο μέλλον

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα