ΑΘΗΝΑ
13:31
|
25.03.2023
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ παρότρυνε την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να κλιμακώσει τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παρότρυνε την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να κλιμακώσει τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων κρατών που μετέβαλαν την πολιτική τους να μην στέλνουν όπλα σε εμπόλεμες χώρες.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας βρίσκεται στη Σεούλ, πρώτο σταθμό περιοδείας του στην Ασία η οποία θα συμπεριλάβει επίσης επίσκεψη στην Ιαπωνία, με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με συμμάχους των ΗΠΑ, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και με φόντο την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα.

Ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με κορυφαίους αξιωματούχους της Νότιας Κορέας την Κυριακή και είπε ότι τα γεγονότα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική συνδέονται με άλλες περιοχές, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία θέλει να βοηθήσει στη διαχείριση παγκόσμιων απειλών αυξάνοντας τις συνεργασίες στην Ασία. 

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ινστιτούτο Chey Institute for Advanced Studies στη Σεούλ, ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αποστολή -έως τώρα- μη θανατηφόρας στρατιωτικής βοήθειας από τη Νότια Κορέα στην Ουκρανία, αλλά παρότρυνε τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα, επικαλούμενος την «επείγουσα ανάγκη» του ουκρανικού στρατού για πυρομαχικά.

«Καλώ τη Δημοκρατία της Κορέας να συνεχίσει και να κλιμακώσει τη στρατιωτική βοήθεια», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Σε τελευταία ανάλυση, πρόκειται για απόφαση που καλείστε να πάρετε εσείς, όμως θα πω ότι αρκετοί σύμμαχοι στο NATO που είχαν πολιτική να μην στέλνουν ποτέ όπλα σε εμπόλεμες περιοχές άλλαξαν, πλέον, την πολιτική τους», πρόσθεσε.

Η Σεούλ υπέγραψε συμφωνίες για την πώληση εκατοντάδων αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών και άλλων όπλων στον στρατό της Πολωνίας αρότου ξέσπασε η σύρραξη στην Ουκρανία, όμως ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ επαναλαμβάνει συχνά πως η νομοθεσία στη χώρα του δεν επιτρέπει την παράδοση οπλισμού και πυρομαχικών σε εμπόλεμα κράτη.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αντέτεινε πως χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Νορβηγία ακολουθούσαν παρόμοιες πολιτικές, όμως τις άλλαξαν. «Αν δεν θέλουμε να νικήσουν ο αυταρχισμός και η τυραννία, χρειάζονται όπλα, αυτή είναι η πραγματικότητα», επέμεινε.

Ο επικεφαλής του NATO χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικό» να αποτραπεί η επικράτηση της Ρωσίας στον πόλεμο, όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας αλλά για να μη σταλεί «λάθος» μήνυμα σε «αυταρχικούς» ηγέτες, πως μπορούν να πάρουν ό,τι θέλουν διά της βίας, φωτογραφίζοντας το Πεκίνο.

Παρότι η Κίνα δεν χαρακτηρίζεται αντίπαλος του NATO, ανέβηκε «πολύ ψηλότερα» στην ατζέντα της συμμαχίας, υπογράμμισε ακόμη ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της και στην συμπεριφορά της στην περιοχή.

Αντιδρώντας στην επίσκεψη του κ. Στόλτενμπεργκ, η Βόρεια Κορέα έκανε λόγο για «πρελούδιο σύγκρουσης και πολέμου», κατηγορώντας τον πως «φέρνει τα μαύρα σύννεφα του ‘νέου ψυχρού πολέμου’ στην περιοχή».

Η Νότια Κορέα άνοιξε την πρώτη της διπλωματική αποστολή στο ΝΑΤΟ πέρυσι, δεσμευόμενη να εμβαθύνει τη συνεργασία για τη μη διάδοση, την κυβερνοάμυνα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την αντιμετώπιση καταστροφών και άλλους τομείς ασφάλειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλγερία, Γαλλία τερματίζουν τη διπλωματική κρίση

Μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την 25η Μαρτίου

Επίσκεψη Μακρόν στην Κίνα για το Ουκρανικό

Το Βατικανό επιστρέφει στην Ελλάδα γλυπτά του Παρθενώνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα