ΑΘΗΝΑ
09:30
|
20.04.2024
Ο κυκλώνας Cheneso έπληξε τη Μαδαγασκάρη πριν από 10 ημέρες, προκαλώντας ισχυρούς ανέμους, νεροποντές και εκτεταμένες πλημμύρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 20 κάτοικοι της Μαδαγασκάρης έχουν πεθάνει και δεκάδες χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι από τη στιγμή, που ένας ισχυρός τροπικός κυκλώνας έπεσε στην ξηρά την περασμένη εβδομάδα και στροβιλίστηκε για μέρες έξω από τη δυτική ακτή του νησιού, δείχνουν τα επίσημα αρχεία.

Ο κυκλώνας Cheneso έπληξε τη βορειοανατολική Μαδαγασκάρη πριν από 10 ημέρες, φέρνοντας ισχυρούς ανέμους, προκαλώντας νεροποντές και εκτεταμένες πλημμύρες. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ακολούθησε νοτιοανατολικά, επεκτείνοντας τις ζημιές σε σπίτια και σχολεία και κόβοντας πολλές εθνικές οδούς.

25 άνθρωποι είναι πλέον γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 21 εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Διαχείρισης Κινδύνων και Καταστροφών της Μαδαγασκάρης την Κυριακή. Τουλάχιστον 83.181 άνθρωποι έχουν πληγεί, με σχεδόν 38.000 εκτοπισμένους από τα σπίτια τους. Περισσότερα από 23.600 σπίτια πλημμύρισαν και τουλάχιστον 500 άλλα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ανέφερε το γραφείο διαχείρισης καταστροφών σε προηγούμενη ενημέρωση το βράδυ της Παρασκευής.

Πλημμύρες στη Μαδαγασκάρη

Ο Cheneso, ο οποίος εντάθηκε προσωρινά σε τροπικό κυκλώνα τις τελευταίες ημέρες με ανέμους 118-166 χλμ την ώρα (73-103 μίλια την ώρα), «έχει αρχίσει να χάνει το καθαρά τροπικό του χαρακτηριστικό», σύμφωνα με το Περιφερειακό Εξειδικευμένο Μετεωρολογικό Κέντρο Νοτιοδυτικού Ινδικού Ωκεανού με βάση το γαλλικό υπερπόντιο νησί La Reunion. Ο Cheneso έφτασε στην ξηρά στις 19 Ιανουαρίου, με ανέμους με ταχύτητα έως και 110 χλμ/ώρα (68,3 μίλια/ώρα).

Είναι η πρώτη τροπική καταιγίδα της τρέχουσας περιόδου του κυκλώνα στη Νότια Αφρική, η οποία συνήθως διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, που πλήττει το επιρρεπές σε κυκλώνες μεγάλο νησί του Ινδικού Ωκεανού. Τα τελευταία χρόνια, η Μαδαγασκάρη και η Μοζαμβίκη έχουν πληγεί επανειλημμένα από σφοδρές καταιγίδες και κυκλώνες, που έχουν καταστρέψει σπίτια, υποδομές και καλλιέργειες και έχουν εκτοπίσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, τέσσερις μεγάλες καταιγίδες έπληξαν τη Μαδαγασκάρη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 138 ανθρώπους, καταστρέφοντας 124.000 σπίτια και εκτοπίζοντας περίπου 130.000 ανθρώπους.

Πηγή: Aljazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα