ΑΘΗΝΑ
01:59
|
27.07.2024
Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, θα δημιουργηθούν δύο τάγματα αρμάτων μάχης με τα δυτικά Leopard και Abrams, που θα αρχίσουν να επιχειρούν την Άνοιξη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι πιθανό να αρχίσουν να χρησιμοποιούν δυτικά τανκς στο πεδίο της μάχης την άνοιξη, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ολεξέι Ρέζνικοφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, χθες Κυριακή, στο καναδικό τηλεοπτικό κανάλι CBC, κάνοντας σαφές πως το επόμενο βήμα που περιμένει το Κίεβο από τη Δύση είναι η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο ουκρανικός στρατός σκοπεύει να σχηματίσει τουλάχιστον δύο τάγματα αρμάτων μάχης από τις προμήθειες που έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο οι δυτικές χώρες, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν «για τη συνέχιση της αντεπίθεσης», όπως είπε.

Ο Ρέζνικοφ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι δυτικές χώρες θα συνεχίσουν να προμηθεύουν τανκς στο Κίεβο και στο μέλλον, καθώς όπως είπε οι πρόσφατες υποσχέσεις της Δύσης για προμήθεια αρμάτων μάχης, «δεν είναι το τέλος, αλλά απλώς η αρχή της ιστορίας».

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας τόνισε επίσης ότι μετά τα Leopard και τα Abramz, που θα πάρουν τον δρόμο προς το Κίεβο, η επόμενη ελπίδα της χώρας του είναι να εξασφαλίσει στρατιωτικά αεροσκάφη που θα μπορούσαν να «αλλάξουν το παιχνίδι» στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, είχε γράψει «μια λίστα ευχών στον Άγιο Βασίλη», στην οποία «παραμένουν μαχητικά αεροσκάφη, και πιθανώς ρουκέτες… που θα μπορούν να φτάσουν στις μακρινές αποθήκες καυσίμων των Ρώσων, τις αποθήκες πυρομαχικών και τους διοικητές τους».

Ο Ρέζνικοφ τόνισε στην επικεφαλής πολιτική ανταποκρίτρια του CBC News, Ρόζμαρι Μπάρτον, πως ελπίζει ότι οι νέες δύο εβδομάδες συζητήσεων με Ευρωπαίους και Βορειοαμερικανούς συμμάχους του Κιέβου για στρατιωτικά αεροσκάφη θα οδηγήσουν σε δεσμεύσεις.

Μιλώντας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους «απέκλεισε» την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών

Ωστόσο, και λίγα 24ωρα μετά την αναστροφή της θέσης της Γερμανίας όσον αφορά την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 από την ίδια και άλλες χώρες στην Ουκρανία, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) της Γερμανία, Σάσκια Έσκεν, δεν απέκλεισε ρητώς το ενδεχόμενο να σταλούν στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη.

Ερωτηθείσα χθες Κυριακή εάν και κατά πόσον θα απέκλειε την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, η Σ. Έσκεν απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Η Γερμανία, είπε, δεν είναι εμπόλεμο μέρος και το Βερολίνο θέλει να αποφύγει κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής στην ένοπλη σύρραξη και στο μέλλον. «Το στοιχείο αποφασιστικής σημασίας είναι πως η Γερμανία και το NATO δεν είναι μέρη στον πόλεμο», γι’ αυτό η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή διαβούλευση με τις ΗΠΑ για ζητήματα αυτής της φύσης, επέμεινε η Σ. Έσκεν μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό η Γερμανία να καταστήσει απόλυτα σαφές στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πως «απορρίπτουμε τη ρωσική επίθεση» στην Ουκρανία, ανέφερε η ίδια.

Πάντως, η Σ. Έσκεν απέφυγε να αποκλείσει ρητώς την προμήθεια αεροσκαφών στην ουκρανική πολεμική αεροπορία την ίδια ημέρα που ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Το Λονδίνο δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ

Η Κίνα και η παλαιστινιακή συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης

Συνάντηση Νετανιάχου-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα