ΑΘΗΝΑ
19:19
|
19.04.2024
Οι αρχές της Αυστραλίας έχουν ειδοποιήσει τους πολίτες να μην πλησιάσουν την κάψουλα σε περίπτωση που αυτή εμφανιστεί στο οπτικό τους πεδίο. 
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συναγερμός έχει σημάνει στη Δυτική Αυστραλία μετά την εξαφάνιση μιας μικροσκοπικής κάψουλας, η οποία περιέχει ραδιενεργό ουσία, με τις αρχές να βρίσκονται εν μέσω διαρκών ερευνών για τον εντοπισμό της πορείας της.

Η εταιρεία κολοσσός των εξορύξεων Rio Tinto λέει ότι συνεργάζεται με τις αρχές για να προσπαθήσει να βρει αυτή ραδιενεργή κάψουλα που χάθηκε αυτόν τον μήνα μεταξύ της πόλης Νιούμαν και της πόλης Περθ, σε απόσταση περίπου 1.400 χιλιομέτρων.

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι σαφώς πολύ ανησυχητικό και λυπούμαστε για τον συναγερμό που προκάλεσε», δήλωσε η εταιρεία σε μια καθυστερημένη ανάληψη ευθύνης.

Όπως μεταδίδει το BBC, η εν λόγω κάψουλα περιέχει μικρή ποσότητα ραδιενεργού Καισίου-137 και θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την πρόκληση σοβαρής ασθένειας αν κάποιος έρθει σε επαφή μαζί της. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον σε εργασίες εξόρυξης.

Η εταιρεία είπε ότι η κάψουλα χάθηκε κατά τη διάρκεια μεταφοράς της από το ορυχείο Gudai-Darri στη Δυτική Αυστραλία στις 12 Ιανουαρίου. Αναφέρθηκε ότι είχε εξαφανιστεί στις 25 Ιανουαρίου, αν και παραμένει ασαφές πόσο καιρό το αντικείμενο αγνοείται.

Οι αρχές αναζητούν τώρα την ασημένια κάψουλα, η οποία είναι μόλις 6 χιλιοστά (0,24 ίντσες) σε διάμετρο και 8 χιλιοστά μήκος, στη διαδρομή από το Νιούμαν- μια μικρή πόλη στην απομακρυσμένη περιοχή Κίμπερλεϊ- προς μια εγκατάσταση αποθήκευσης στα βορειοανατολικά προάστια του Περθ.

Επίσης, έχουν ειδοποιήσει τους πολίτες να μην πλησιάσουν την κάψουλα σε περίπτωση που αυτή εμφανιστεί στο οπτικό τους πεδίο. 

Πάντως το Τμήμα Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης (DFES) ξεκαθαρίζει πως η κάψουλα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Θα μπορούσε, όμως, να προκαλέσει εγκαύματα από ακτινοβολία, ενώ τυχόν επαφή μαζί της ενδεχομένως να κυοφορεί πιο μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, ακόμα και την πρόκληση καρκίνου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Αυστραλιανής Πολιτείας και πρόεδρος του Συμβουλίου Ακτινολογίας, Δρ Άντριου Ρόμπερτσον σημειώνει πως «το αντικείμενο εκπέμπει μια “λογική ποσότητα” ραδιενέργειας

Ενώ δεν παραλείπει να εκφράσει την ανησυχία του στο ενδεχόμενο κάποιος να πάρει την κάψουλα, χωρίς να γνωρίζει τι είναι: «Μπορεί να σκεφτεί ότι είναι ένα αντικείμενο με ενδιαφέρον και να το κρατήσει ή να το δώσει σε κάποιον» αναφέρει.

Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο το DFES, για λόγους ασφαλείας, δημοσιοποίησε μια απεικόνιση του αντικειμένου, το οποίο έχει διαστάσεις 6 χιλιοστά επί 8 χιλιοστά.

Επιπλέον οι περιοχές από τις οποίες ξεκίνησε, αλλά και εκείνες στις οποίες ολοκληρώθηκε η μεταφορά έχουν ερευνηθεί και γίνονται προσπάθειες να χαρτογραφηθεί η ακριβής διαδρομή και οι στάσεις που έγιναν.

Τέλος οι αρχές καλούν όποιον πολίτη δει το αντικείμενο να ειδοποιήσει το DFES και να ζητήσει ιατρική βοήθεια, αν θεωρεί ότι ήρθε σε επαφή με την κάψουλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό στις 20 και 21 Απριλίου

Πύργος: Τραυματίστηκε 19χρονος σε αιματηρή συμπλοκή μαθητών

Η Tesla ανακαλεί τα Cybertrucks για λόγους ασφαλείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα