ΑΘΗΝΑ
15:26
|
20.04.2024
Οι 17 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αθωώθηκαν για τα πλημμελήματα, όχι όμως για τα κακουργήματα, που είναι το αντικείμενο άλλης δίκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων και οι 17 κατηγορούμενοι στη μία από τις δύο δίκες για την υπόθεση της Greek Mafia. Η σημερινή απόφαση αφορά μόνο τις κατηγορίες για πλημμελήματα και όχι τα κακουργήματα, για τα οποία διώκονται σε άλλη δίκη οι 17 κατηγορούμενοι. Μεταξύ των κακουργηματικών κατηγοριών είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και εκβιασμοί.

H υπόθεση της Greek Mafia, είτε «υπόθεση Μάλαμα» εμπλέκει υψηλόβαθμους εν ενεργεία και απόστρατου αστυνομικούς, δικηγόρους και ανθρώπους της νύχτας, οι οποίοι φέρονται να πουλούσαν προστασία σε χαρτοπαικτικές λέσχες, νυχτερινά κέντρα και οίκους ανοχής, αλλά και να συγκάλυπταν εγκληματικές ενέργειες στην Αθήνα.

13 από τους κατηγορούμενους αθωώθηκαν ομόφωνα και 4 κατά πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο οποίος μειοψήφησε, τάχθηκε υπέρ της ενοχής ενός πρώην στελέχους της Αντιτρομοκρατικής και ενός απόστρατου υποστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ. για τη δωροδοκία ατόμων με χρήματα που παρέλαβαν από τον δολοφονηθέντα ταμία του κυκλώματος, Δημήτρη Μάλαμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Μεϊδάνης, είχε στην προηγούμενη δικάσιμο υποστηρίξει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, λόγω σημαντικών προβλημάτων στο υλικό της δικογραφίας.

«Δυστυχώς, παρά τη βαρύτητα της κατηγορίας, το αποδεικτικό υλικό είναι ανύπαρκτο. Είναι τραγικό. Θα ευχηθώ η άλλη δικογραφία να έχει καλύτερη τύχη (σσ: αφορά τα κακουργήματα της υπόθεσης με τον ίδιο πυρήνα εμπλεκόμενων προσώπων). Πρέπει να απαλλαγούν όλοι, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο», είχε πει στην αγόρευσή του.

Το «τραγικό» αποδεικτικό υλικό, στο οποίο αναφερόταν ο εισαγγελέας, προέκυψε από την προδικασία της υπόθεσης, η οποία μετρά έξι χρόνια και έχει εγείρει πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με τη λειτουργία της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ.

Το υλικό αφορά κατά βάση τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε καταγράψει η ΕΥΠ την περίοδο 2015-2017, την απομαγνητοφώνηση των οποίων ανέλαβε το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο επικαλέστηκε φόρτο εργασίας αλλά και τεχνικά προβλήματα, με CD ηχογραφήσεων της ΕΥΠ που δεν άνοιγαν.

«Συγκρατούμαι μετά βίας», «αλήθεια ντρέπομαι», είχε πει σε δικάσιμο του Νοεμβρίου ο Εισαγγελέας της έδρας, αφήνοντας αιχμές για τις απομαγνητοφωνήσεις της ΕΥΠ.

Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην αθωωτική απόφαση

«Επί ΣΥΡΙΖΑ η Greek Mafia στη Δικαιοσύνη, επί ΝΔ αθώα και αναβαθμισμένη», ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Αναλυτικότερα, το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει:

«Η πρώτη δικαστική αθώωση των εμπλεκομένων στο κύκλωμα επίορκων ανώτατων αστυνομικών και μαφιόζων της νύχτας δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Κάποιοι φρόντισαν με καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες να δέσουν τα χέρια της Δικαιοσύνης, στερώντας από τη δίκη κρίσιμο υλικό από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ την περίοδο 2016-2018 για την εξάρθρωση του κυκλώματος, αφού εδώ και 3,5 χρόνια η ΕΛ.ΑΣ δεν μετέτρεψε τα πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ σε ανακριτικά δελτία στη δικογραφία.

Η απόφαση αυτή έρχεται στη βαριά σκιά δεκάδων δολοφονιών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών της μαφίας την τελευταία τριετία και την ώρα που έρχονται στο φως νέες καταιγιστικές αποκαλύψεις για τη δράση των ίδιων και νέων κυκλωμάτων στην κορυφή της ΕΛ.ΑΣ επί διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, με καταγγελλόμενη εμπλοκή ακόμα και ανθρώπων που συμμετείχαν στις κρίσεις της περασμένης εβδομάδας.

Οι πολίτες που άκουγαν υποσχέσεις για ασφάλεια βλέπουν και συγκρίνουν: Επί ΣΥΡΙΖΑ η Greek Mafia στη Δικαιοσύνη, επί ΝΔ αθώα, αναβαθμισμένη και ανέλεγκτη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα