Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν αποκλείει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
«Εξ’ ορισμού, τίποτα δεν αποκλείεται», είπε, ενώ τόνισε ότι οι Ουκρανοί «δεν προβάλλουν αυτήν την απαίτηση προς το παρόν».
Ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε μια σειρά κριτηρίων στα οποία θα πρέπει να βασιστεί οποιαδήποτε σχετική απόφαση, καθώς η Ουκρανία εντείνει τις εκκλήσεις για πιο προηγμένα όπλα από τη Δύση λίγες μέρες αφότου οι σύμμαχοί της υποσχέθηκαν να παραδώσουν τανκς.
Έκανε λόγο για «κριτήρια», πριν από οποιαδήποτε απόφαση, όπως να «διατυπωθεί» ένα «αίτημα» από την Ουκρανία, αυτό «να μην προκαλέσει κλιμάκωση» και «να μην είναι πιθανό να αγγίξει το ρωσικό έδαφος αλλά να βοηθήσει την προσπάθεια αντίστασης» και να «μην αποδυναμώνει τη δυνατότητα του γαλλικού στρατού».
Αυτά περιλάμβαναν κατ’ αρχάς να υποβάλει η Ουκρανία σχετικό αίτημα, σε καμία περίπτωση να μην προκληθεί κλιμάκωση της κατάσταση και τέλος όποια πολεμική προμήθεια σταλεί στο Κίεβο να μην απειλεί ρωσικό έδαφος, αλλά να συμβάλει αποκλειστικά στην άμυνα και την προσπάθεια αντίστασης του ουκρανικού στρατού.
«Υπό το πρίσμα αυτών των τριών κριτηρίων θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε κατά περίπτωση» τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού, πρόσθεσε αφού έθεσε τα ίδια κριτήρια για την πιθανή αποστολή αρμάτων μάχης Leclerc, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε παράδοση όπλων «δεν πρέπει να αποδυναμώσει την ικανότητα των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται «σύμφωνα με τα αιτήματα που γίνονται και όχι σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ αναμένεται σήμερα Τρίτη στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε από την πλευρά του ότι «δεν υπάρχει ταμπού, αλλά ότι θα ήταν μεγάλο βήμα» αν παραδοθούν μαχητικά στο Κίεβο.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με ένα λακωνικό «όχι» σε ερώτηση δημοσιογράφων, απέκλεισε χθες, την πιθανότητα να στείλουν οι ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία.
«Όχι», είπε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο εάν είναι υπέρ της αποστολής των αεροσκαφών, τα οποία οι ηγέτες της Ουκρανίας είπαν ότι βρίσκονται στην κορυφή της τελευταίας λίστας επιθυμιών τους για όπλα.