ΑΘΗΝΑ
18:19
|
20.04.2024
Κατά 68% μειώθηκαν οι ανθρωποκτονίες σε επαρχίες που πλήττονται από τις συγκρούσεις ένοπλων ομάδων που συμμετέχουν στην κατάπαυση του πυρός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κατάπαυση του πυρός της Κολομβίας με τέσσερις ένοπλες ομάδες οδήγησε σε σημαντικές μειώσεις της βίας κατά τον πρώτο μήνα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλφόνσο Πράντα τη Δευτέρα, με λιγότερους φόνους και επιθέσεις κατά των ενόπλων δυνάμεων.

Ο αριστερός πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο υποσχέθηκε να επιδιώξει είτε ειρηνευτικές συμφωνίες είτε συμφωνίες παράδοσης των όπλων με τις αντάρτικες ένοπλες ομάδες για να τερματιστεί η σύγκρουση σχεδόν έξι δεκαετιών στην οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 450.000 άνθρωποι και εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Την περασμένη Πρωτοχρονιά διέταξε κατάπαυση του πυρός με τη συμμορία Clan del Golfo, τους παραστρατιωτικούς της Σιέρα Νεβάδα και δύο ομάδες αντιφρονούντων που ιδρύθηκαν από πρώην μέλη των ανταρτών FARC που απορρίπτουν μια ειρηνευτική συμφωνία του 2016.

Ο Πέτρο κήρυξε επίσης αρχικά κατάπαυση του πυρός με τους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN), οι οποίοι διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνησή του, αλλά οπισθοδρόμησε όταν η ομάδα είπε ότι δεν συμφωνεί με κάποια μέτρα.

«Οι επιθέσεις, τα αποτελέσματα, οι δολοφονίες και οι τραυματισμοί των ενόπλων δυνάμεών μας έχουν μειωθεί σημαντικά και οι θάνατοι αμάχων έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά, κατά πολύ υψηλό ποσοστό», ανέφερε ο Αλφόνσο Πράντα σε μια δήλωση, συνοδευόμενη από στρατιωτικούς ηγέτες.

Αν και ο αριθμός των στρατιωτικών που σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο – τρεις- ήταν ο ίδιος με τους θανάτους τον Ιανουάριο του 2022, ο αριθμός των στρατιωτών που τραυματίστηκαν μειώθηκε από 40 σε εννέα, είπε ο Πράντα.

Οι ανθρωποκτονίες σε επαρχίες που πλήττονται έντονα από τις συγκρούσεις και όπου δραστηριοποιούνται μία ή περισσότερες από τις ομάδες που συμμετέχουν στην κατάπαυση του πυρός μειώθηκαν έως και κατά 68%, είπε, χωρίς να δώσει απόλυτους αριθμούς.

Η επαρχία Τσόκο του Ειρηνικού σημείωσε μείωση 68%, ακολουθούμενη από κοντά στην Αραούκα, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, όπου οι φόνοι μειώθηκαν κατά 66%. Στην Κόρδοβα οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν κατά 52%, ενώ στη Μαγκνταλένα μειώθηκαν κατά 37%, ανέφερε ο Πράντα.

Τα στοιχεία «δείχνουν ένα πολύ υψηλό μέσο ποσοστό σωτηρίας ανθρώπινων ζωών ως προϊόν των διμερών εκεχειριών», είπε ο Πράντα, προσθέτοντας ότι οι μαζικές δολοφονίες μειώθηκαν κατά 50%.

Ο Αλφόνσο Πράντα δεν έδωσε στοιχεία για μέλη παράνομων ένοπλων ομάδων που σκοτώθηκαν αυτόν τον μήνα, αλλά το ναυτικό της χώρας είπε νωρίτερα τη Δευτέρα τουλάχιστον εννέα αντάρτες από τον ELN σκοτώθηκαν σε μάχες το περασμένο Σαββατοκύριακο κοντά στην Μπουεναβεντούρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκκενώθηκε αεροδρόμιο της Δανίας λόγω απειλής για βόμβα

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα