ΑΘΗΝΑ
05:30
|
08.05.2024
Νέα συναλλαγματική πολιτική στον Λίβανο. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης, Ριάντ Σαλαμέχ ανακοίνωσε πως η ισοτιμία με το δολάριο θα διαμορφωθεί στις 15.000 λίρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία νέα επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία στις 15.000 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ από αύριο, 1η Φεβρουαρίου 2023, ξεκινά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου, Ριάντ Σαλαμέχ, σε μία προσπάθεια να ξεκινήσει μία υποτυπώδη πολιτική για την στήριξη της λίρας Λιβάνου που έχει υποστεί καθίζηση από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2019 ως σήμερα.

Η κίνηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Λιβάνου αναμένεται να επιφέρει νέο πλήγμα στα περιορισμένα οικονομικά των οικογενειακών προϋπολογισμών του μέσου νοικοκυριού στη χώρα καθώς το μέτρο θα σημάνει ουσιαστικά υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κατά 90% από την τρέχουσα επίσημη ισοτιμία που είναι ίδια και απαράλλακτη εδώ και 25 χρόνια.

Η μεταφορά από την παλιά ισοτιμία του 1.507 στο 15.000 παραμένει πάντως ακόμα πολύ μακριά από την παράλληλη αγορά, όπου η λίρα αλλάζει χέρια στα περίπου 57.000 ανά δολάριο.

Η αλλαγή αυτή θα ισχύει για τις τράπεζες, είπε ο Σαλαμέχ και αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των ιδίων κεφαλαίων των ιδρυμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας το 2019.

Διεθνείς οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η μετατόπιση θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία, η οποία ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιεί το δολάριο και όπου οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται σύμφωνα με το επιτόκιο της παράλληλης αγοράς.

Ο Σαλαμέχ είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι εμπορικές τράπεζες από αύριο «θα δουν το μέρος των ιδίων κεφαλαίων τους που είναι σε λίρες να μειώνεται μόλις μεταφραστεί σε δολάρια σε 15.000 αντί για 1.500». Προκειμένου να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία πέντε ετών για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που οφείλονται στην υποτίμηση.

Διαδηλώσεις και απεργίες ξεκινούν στη Βηρυτό

Την περασμένη Παρασκευή, 27/1 πλήθος εκατοντάδων πολιτών διαμαρτυρήθηκε για τη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας έξω από τα κεντρικά γραφεία της στη Βηρυτό.

Πολλοί από τους διαδηλωτές κατηγόρησαν τον Ριάντ Σαλαμέχ πως με τις πολιτικές που εφαρμόζει εξανεμίζει και τη λιγοστή αγοραστική δύναμη που τους έχει απομείνει.

Μπροστά στη συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κρίση, το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα εθνική απεργία στις 8 Φεβρουαρίου. Αύριο, 1η Φεβρουαρίου, έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία με αίτημα αξιοπρεπείς μισθούς.

Εικόνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα